Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 saker du borde sluta säga till dina kvinnliga kollegor – omedelbart

- 29/12/2014, 14:16 -

Kvinnor bemöts ibland annorlunda än män – särskilt på jobbet. Nyheter24 listar därför fem enkla knep för att minska fördomar och taskigt beteende på arbetsplatser.

Både män och kvinnor behandlas felaktigt i tid och otid. Men det går inte att komma ifrån att kvinnor ibland bemöts på ett sätt som förstärker redan existerande fördomar och könsförtryck.

Därför kommer här fem väldigt enkla grejer värda att ta till sig.

1. Kalla inte din kvinnliga kollega för "tjejen"

Skulle du få för dig att kalla en fullvuxen manlig kollega för "killen"? Nej, skulle inte tro det va? Det låter ju helkonstigt, och är dessutom väldigt förminskande.

Därför bör du även strunta i att kalla den kvinnliga receptionisten, den lite yngre kvinnan på ekonomiavdelningen eller din närmsta kvinnliga kollega för just "tjejen". Det är nämligen inget annat än en ren och skär förolämpning som andas en unken och förlegad föreställning om att "tjejen" skulle vara mindre vetande än vad du är.

2. Kommentera inte hennes utseende

"Vad fin du är i den där kjolen?", "Har du tränat mycket på sistone?". Det är kanske i all välmening, men ingen bör någonsin ta sig rätten att kommentera en annan människas (kvinnlig kollegas) utseende om hen inte bett om det.

Varför? Det kan signalera sexuellt uppsåt eller få kvinnan att känna att du endast ser hennes kropp och inte hennes kompetens. Hoppa därför över de "komplimangerna" så undviker du att eventuellt göra din kollega obekväm.

Har du en chefsroll eller ledningsansvar bör detta redan vara en självklarhet.

3. Förklara inte att hon är "bra för att vara kvinna"

Att säga detta är otroligt nedvärderande och antyder att hon som kvinna aldrig kommer kunna konkurrera med eller vara lika bra eller bättre än en manlig arbetskamrat.

Tycker du att en kvinnlig kollega är duktig, begåvad och bra på det hon gör? Säg i stället det, utan att påpeka vilket kön hon har. Det är nämligen både onödigt och korkat.

4. Säg inte till henne att "lugna ner sig" eller "sluta vara så känslosam"


Kommentarer likt dessa anspelar på en stereotyp bild om att kvinnan inte är kapabel att hantera sina egna känslor och fatta logiska beslut. Det är hon givetvis, om någon nu tvivlade på det.

Visst finns det undantag, men i regel är detta ungefär lika tröttsamt som att få den numera sorgligt klassiska frågan "Har du pms eller?" när en råkar visa känslor.

5. Beskriv inte en kvinnlig kollega eller chef som "bossig"


Forskning visar att ordet "bossig" oftare används för att beskriva kvinnor än män, något som högst troligt beror på fördomar mot självsäkra kvinnor i ledarposition. Tidigare i år drev flera kändisar, däribland Beyoncé och skådisen Jennifer Garner, till och med en kampanj för att förbjuda ordet "bossig" om kvinnor.

Så, fråga dig själv om du någonsin skulle använda det ordet för att beskriva en man som tar för sig och säger vad han tycker. Är svaret nej? Då kan du skippa det när det kommer till din kvinnliga kollega också.

Listan är baserad på denna ifrån Business insider.