Zytomierska startar dietkrig: "5:2 – om man är dum i huvudet"

- 10/09/2013, 12:12 -
Katrin skickar en känga till Anitha Schulman som förespråkat 5:2-dieten.
1 av 3

Katrin skickar en känga till Anitha Schulman som förespråkat 5:2-dieten.

Katrin var tidigare ihop med Alexander Schulman.
2 av 3

Katrin var tidigare ihop med Alexander Schulman.

Krister Larsson/Scanpix

Anitha är tillsammans med Alexanders bror Calle.
3 av 3

Anitha är tillsammans med Alexanders bror Calle.

Mats Andersson / SCANPIX

Den nya 5:2-dieten har på kort tid blivit en supersuccé i Sverige. Något som får LCHF-förespråkaren Katrin Zytomierska att rasa.
– 5:2 lever man inte med. Om man inte är dum i huvudet vill säga, säger hon.

STOCKHOLM. Böckerna och apparna om 5:2-dieten toppar försäljningslistorna. Periodisk fasta diskuteras i debatt och svältbantningen är dagligen samtalsämnet i tiotals tidningsartiklar.

Men långt ifrån alla är positivt inställda till dieten. Katrin Zytomierska, grundare av LCHF-klubben och känd förespråkare av den förra succé-dieten, har startat ett dietkrig. Zytomierska menar att 5:2 snart är ett minne blott medan LCHF kommer att finnas kvar.

– Det som folk gör nu är att de svälter sig själva två dagar i veckan och vräker i sig skräpmat fem. Naturligtvis kan det inte vara hälsosamt eller långvarigt. Men visst! Klart att man blir smal av att svälta sig två dagar i veckan. Man kan även sätta fingrarna i halsen efter intag av föda, den dieten kan man också lansera, säger Zytomierska till Nyheter24.

"Det känns 80-tal"

Hon anser även att 5:2-succén inte kan mäta sig med hypen som var när LCHF kom.

– Inte på långa vägar. 5:2 är en quick fix som möjligtvis kan hota pulver-och-piller-dieter. Inte en hälsosam livsstil som LCHF eller GI.

LCHF-gurun passar även på att skicka en känga till 5:2-förespråkaren Anitha Schulman som är gift med Zytomierskas exman Alexander Schulmans bror Calle.

– Det känns som att hon inspirerats av mig, hon vill väl också bli en hälsoguru, säger Katrin, och fortsätter:

– Anitha får äta som hon vill, jag personligen tycker inte att man ska uppmana till svält, det känns 80-tal.

"Jag käkar biff med bearnaise"

Anitha Schulman förklarar att hon inte har någon avsikt att konkurrera med Zytomierska eller bli någon "hälsoguru".

– Jag ser inte mig själv som någon självutnämnd spokesperson för 5:2. Jag har testat den en längre tid och kan bara säga att den funkar för mig när folk frågar. Att 5:2 skulle uppmana till svält är en konstigt aspekt eftersom fastan var en del av vår kultur, säger Schulman till Nyheter24.

Zytomierska har byggt upp sitt företag kring LCHF och har bland annat öppnat en LCHF-butik på Stureplan. Men hon är inte orolig för att 5:2 ska ta död på LCHF.

 Jag förespråkar inte en diet. Jag har hållit på med LCHF i fyra år nu och kommer aldrig att ändra mitt sätt att äta. 5:2 lever man inte med. Om man inte är dum i huvudet vill säga.