- Foto: Emma Malmlöf

Ida Warg: Så kan du forma din kropp

Nyheter24:s tränings- och hälsoexpert Ida Warg reder ut några frågetecken gällande träning. Går det att punktförbränna fett? Här hittar du svaret.


Say what?

*1RM = En repetition max. Så mycket du kan lyfta för att endast klara av 1 repetition. Exempelvis: klarar du max av att göra 1 korrekt knäböj på 60kg (1RM=60kg) och vill träna styrka och uthållighet med 15-20 reps så ska du lyfta 60-70 %av ditt 1RM vilket är mellan 36-42kg. 

*Hypertrofi = Ökad muskelmassa.

Lär känna Ida

Ida Warg, 26, är Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör.

Idas blogg hittar du här.

Samt här på Facebook.

Och hennes instagramkonto här.

Den absolut vanligast frågan jag får från mina klienter är hur man förbränner fett på en specifik kroppsdel som mage, armar eller lår. Men hur mycket vi än vill så går det inte att punktförbränna. Var fettet på kroppen sätter sig bestäms till största delen av vår genetik. Vissa har lättare att lägga på sig fett på exempelvis mage och rygg medan andra har lättare att lägga på sig på höfter och lår. 

För att dra ner på fettprocenten på kroppen krävs en balans i energiintaget vilket man bäst får genom motion och hälsosam kost. Men vad många inte tänker på är att man kan punktträna.

Med hjälp av styrketräning kan du göra kroppen fastare och forma den hur du vill. Vill du få en putrumpa, fasta slanka armar eller kanske bredare axlar? Genom att träna kroppen med rätt vikt och rätt antal repetitioner så går det.

Antal reps för ditt mål:

1. STYRKA, EXPLOSIVITET & LITE HYPERTROFI* - 1-5 repetitioner med ca 3-5 min vila mellan varje set. Här ska man lyfta tungt 85-100% av 1RM*.

2. STYRKA & HYPERTROFI* - 6-9 repetitioner med ca 2-4min vila mellan seten och man ska lyfta 75-85% av 1RM*.

3. HYPERTROFI* & LITE STYRKA - 10-15 repetitioner med ca 1-2min vila och man ska lyfta 70-75% av 1RM*.

4. STYRKA & UTHÅLLIGHET - 15-20 repetitioner med ca 10s-60s vila och man ska lyfta 60-70% av 1RM*.

Exempel 1: Du vill tajta till kroppen men undvika att bygga stora muskler. Här finns det 2 alternativ. Det första är att köra på alternativ nummer fyra, med många repetitioner (15-20st), lägre vikt och kortare vila mellan seten. Då jobbar du på styrka och uthållighet men med väldigt  lite hypertrofi. 

Det andra alternativet är att köra på nummer ett, riktigt tungt med 1-5 repetitioner, där hypertrofin är liten och du jobbar mest med styrka och explosivitet. 

Exempel 2: Du vill tajta till och få en större och putigare rumpa. Då behöver du satsa på hypertrofi vilket du får bäst resultat av genom att köra på alternativ två eller tre, det vill säga 6-15 repetitioner och ganska tungt.

Relaterat
Ida Warg: "Är du försurad?"
Är din kropp försurad? Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör Ida Warg guidar dig till hur du hjälper kroppen att hålla rätt PH-balans.
Veckans utmaning: Hur länge klarar du plankan?
Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör Ida Warg utmanar dig! Den här veckan har du möjlighet att haka på en utmaning som är riktigt tuff. Är du med?
Ida Warg: Så maxar du din fettförbränning
Känner du för att ge ämnesomsättningen en liten skjuts? Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör Ida Warg guidar dig till hur du maxar din fettförbränning.
Ida Warg guidar: Så formar du rumpan
Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör Ida Warg utmanar dig! Den här veckan har du möjlighet att haka på utmaningen som formar din rumpa. Är du med?
Så boostar du ditt immunförsvar
Nyheter24:s tränings- och hälsoexpert Ida Warg om hur du undviker en envis förkylning under hösten.
Veckans utmaning: Bli mer uthållig – hur länge klarar du jägarvila?
Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör Ida Warg utmanar dig! Den här veckan har du möjlighet att haka på utmaningen som kanske är den jobbigaste hittills. Är du med?
Veckans utmaning: Stärk överkroppen
Nyheter24:s träningsexpert, bloggare och krönikör Ida Warg utmanar dig! Den här veckan har du möjlighet att haka på utmaningen som gör din överkropp starkare. Är du med?
Senaste nytt

6 enkla knep: Så blir du av med sötsuget på nolltid

igår 14:26

Träna hemma? Här är träningsredskapen du måste skaffa

igår 11:11
Att träna hemma är bekvämt och roligt. Här är de bästa träningsredskapen att skaffa för att komma igång med hemmaträningen.

Hoppa hopprep som träning – så kommer du igång

2 dagar sedan 11:52
Att hoppa hopprep är rolig, enkel och bra träning. Här är allt du behöver veta för att lyckas med hopprepsträningen i hemmet.

Ryggskott? Här är 5 enkla övningar som lindrar

2 dagar sedan 10:43
Ryggskott kan vara väldigt besvärligt. Här är fem enkla och effektiva övningar att testa hemma för att lindra ryggskott.

Tabata: Så blir du vältränad – på bara 4 minuter per dag

2 dagar sedan 09:13
Tabata är en enkel och effektiv träningsmetod som passar de flesta. Här ger Nyheter24 dig allt du behöver veta om tabata och hur du kommer igång med den givande träningen.

Luktar du svett trots deodorant? Så löser du det direkt

26 Sep, 11:43
Att lukta svett trots att man tagit deo är inte kul. Som tur är finns det ett enkelt knep att ta till för att snabbt få bort svettstanken.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.