Prideveckan är snart i gång och då kommer vi se mängder av Prideflaggor, men vad betyder de egentligen? - Foto: Pixabay

Prideflaggan — här är allt du behöver veta om den

Pridefestivalen står runt hörnet och snart kommer gatorna i Stockholm att prydas av olika fantastiska färger. Färger som vajar i vinden i form av prideflaggan. Men vad betyder egentligen alla färgerna på den färgsprakande flaggan?


Prideveckan i Stockholm står runt hörnet och när festivalen äntligen drar igång så kommer vi att se prideflaggan överallt. Och flaggan är ju med sina färger underbar att kolla på, men vad betyder alla dessa färger egentligen? 

Först och främst så är det viktigt att reda ut vilken flagga det är vi pratar om för genom åren så har den kommit i olika färgkombinationer. Den allra första flaggan skapades av HBTQ-aktivisten Gilbert Baker på 1970-talet. Flaggan visades offentligt första gången under Prideparaden 1978. Sedan dess har flaggan kommit ut i ytterligare två versioner. 

Version ett av prideflaggan, version två. Den tredje är den nuvarande versionen av prideflaggan. Bildkälla: Wikicommons

Den nuvarande prideflaggan innehåller, som ni ser på bilden ovan, röd, orange, gul, grön, blå samt lila. Så vad betyder dessa?

Röd

Färgen röd står för livet. Och rött passar verkligen bra när man tänker på livet och alla de vägskäl som vi ställs inför. En underbar nyans helt enkelt.

Orange

Färgen som ibland kallas för brandgul det vill säga orange står för helande. 

Gul

Nyansen gula står för solen. 

Grön

När du tänker på färgen grönt vad tänker du på då? Naturen så klart. Det är även det som grönt på prideflaggan står för.

Blå

Havet är blått och när vi tittar ut i det blåa havet så känner vi ofta harmoni. Färgen blått står för harmoni på prideflaggan.

Lila

Den sista färgen på flaggan är lila så vad betyder egentligen den? Kort och gott anden och själen. 

Vad betyder färgerna på de äldre Prideflaggorna?

På de allra första flaggorna fanns även färgerna rosa, turkos och indigo. Även om de inte är med på flaggan längre så är det intressant att veta vad det betyder. Här är svaret:

Rosa

Den härliga rosa nyansen står för sexualitet. En underbar färg som man kan sakna när man tittar upp på den vajande regnbågsflaggan. Anledningen till att den sedermera slopades? Det var svårt att hitta ett sätt att trycka färgen på tyget 1978.

Turkos

Färgen turkos fanns även den på flaggan fram till 1979. Så vad står den för? Konst och magi. Turkos byttes sedan ut till en mörkare blå färg.

Indigo

Underbara färgen indigo som står för harmoni var även den en del av den ursprungliga flaggan. Denna färgen var det inga problem att producera så vad var då anledningen till att man tog bort den? För att sju färger blev för många. Man ville enkelt kunna dela upp flaggan på två sidor av en väg under Prideparaden. 

Informationen är hämtade från Världens flaggor

Du kanske även är intresserad av följande artiklar om Pride:

Stockholm Pride - 5 saker du inte kände till om festen

Prideveckan i Stockholm - det här får du inte missa

Saga Becker: "Det finns en vardaglig transfobi"

Poddprofilen Thobias Thorwid: "Bara att hålla handen är ett statement"

Simon Lundberg: "De som växer upp i småstäder har det ofta lite tuffare"

Ska du fira Pride?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vad är Pride? Här är allt du behöver veta

27 Jul 2018, 10:18

Artisten Patrik Jean: "Allt jag gör behöver inte vara politiskt"

27 Jul 2018, 08:00
Artisten och låtskrivaren Patrik Jean kom ut som 23-åring, efter ett långt förhållande med en tjej. Vi pratar om hur det var, och om det är viktigt för honom att göra ett statement när han skriver låtar om kärlek.

Vad står egentligen färgerna för i prideflaggan? Här har du svaret!

26 Jul 2018, 09:30
Pridefestivalen står runt hörnet och snart kommer gatorna i Stockholm att prydas av olika fantastiska färger. Färger som vajar i vinden i form av prideflaggan. Men vad betyder egentligen alla färgerna på den färgsprakande flaggan?

Simon Lundberg: "De som växer upp i småstäder har det ofta lite tuffare"

25 Jul 2018, 09:17
Vi har pratat med journalisten Simon Lundberg om hur det är växa upp och inte känna att man passar in – och om hur toleranta vi egentligen är i Sverige.

Stockholm Pride – 5 saker du inte kände till om festen

24 Jul 2018, 14:35
På fredag är det äntligen dags för årets Pridefestival i Stockholm. Festivalen som har arrangerats sedan 1998 lockar människor från hela Europa. Men vad känner du egentligen till om festivalen? Här är 5 saker du inte kände till om Stockholm Pride.

Här är anledningarna till att Pride ständigt är aktuellt

24 Jul 2018, 09:43
Storstäderna kickar snart igång årets firande av Pride, och så här dags hörs det alltid någon som undrar varför en festival som denna behövs. Här är 6 anledningar till varför Pride ständigt är aktuellt.