Stockholm

"Queer är en åsikt – det är inte en läggning"

Danial Moeeni.
Danial Moeeni. Foto: Privat

Hur är det att vara queer i dagens Sverige? Danial Moeeni guidar oss #iminoritet.


Läs mer
Mer om #iminoritet

– Nyheter24:s artikelserie #iminoritet ska inför riksdagsvalet belysa hatet och diskrimineringen som drabbar minoritetsgrupper.

– Fungera som en guide för alla de som vet mindre om gruppen och för alla som vill veta mer.

– Naturligtvis är inte våra utvalda personer representativa för hela gruppen – de ger oss bara sin egna fördjupande och personliga bild.

Känner du nu i efterhand att vi inte har lyft en grupp?

Hör av dig till Magda på: magda.omerspahic@nyheter24.se.

PROFILEN. Danial Moeeni, 18, från Göteborg, berättar om hur det är att vara queer i dagens Sverige.

Danial, kan du inte förklara lite kort var det innebär för dig att vara queer?

– Att vara queer betyder att man motsätter sig rådande könsnormer och att man inte tror på biologiska skillnader mellan könen. Sedan finns det olika "grader" av queer, vissa är mer "extrema" och andra är mer diskreta.

När insåg du att du inte var som "alla andra" – det vill säga när du insåg att du var queer?

– Jag tror att jag egentligen har varit queer ända sedan jag var liten. Man ser egentligen inte skillnaderna mellan tjejer och killar förrän någon påpekar dem högt. Jag tänkte mycket på det när jag var yngre, att jag exempelvis hellre lekte med flickor och drogs inte till "typiska" pojklekar och leksaker.

– Normerna har format killarna till "vildare" varelser men jag var lugn av mig och kände inte att jag hängde med i svängarna. Men det var för cirka ett år sedan som jag kom fram till att jag var queer eftersom jag anser att alla förtjänar en organisk uppväxt oberoende kön.

Vilka problem stöter du på som queer?

– Jag stöter inte på några direkta problem, men jag kan känna att jag måste förklara mig ofta och att det är en hel del människor som inte förstår. Det kan göra mig irriterad.

– Några klasskamrater till mig gjorde ett socialt experiment där vi gick in i en klädaffär, in till barnavdelningen, och berättade att vi skulle köpa en present. Första frågan vi får är om det är till en tjej eller kille, och sedan visas vi till den avdelningen.

Tycker du att diskrimineringen är tydlig och synlig?

– Queer är en åsikt och inte en sexuell läggning. Men mycket beror också på att queergruppen är så stor och alla ser olika ut. Det är svårt att peka på diskriminering eftersom det inte "märks" på mig att jag är queer och det är inte heller det första jag säger när jag presenterar mig. Det vanligaste är dock missförståelsen man möts av.

Vad är okej och vad är inte okej att säga till dig och om dig som queer?

– Det mest korrekta är att säga queerperson – man säger inte queertjej eller queerkille. Queer är en åsikt – oberoende biologiskt kön. Därför känns person mer neutralt.

Vad är du trött på att få höra?

– Nu hänger inte jag med människor som har så pass konservativa åsikter så jag får inte höra sådant, men det är tröttsamt att folk utgår från att jag ska vara homosexuell bara för att jag är queer. Sedan är jag också trött på att få höra att jag inte ser ut som en queer – jag menar, hur ser en queer ut?

Hur tycker du att partierna kan jobba mot hatbrott och diskriminering?

– Det gäller att införa den här typen av kunskap i läroplanen tidigt. Det är redan i femman och sexan som barn börjar kalla varandra för skällsord.

---

LÄS MER OM #IMINORITET:

DEL 1: Marwa Karim: "Folk undrar om jag vill leva ett 'normalt' liv"

DEL 2: Henrik Fannkvist: "Roligt när föräldrar får panik och väser: 'Titta inte på honom'"

DEL 3: Nicolas Näsman: "I bland pratar folk engelska med mig"

DEL 4: Tina Åkerman: "'Lebb' är bland de värsta orden jag vet"

KRÖNIKA: Magda Omerspahic: "Dags att lämna plats åt dem i minoritet"

Håller du med Danial?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.