Exklusivt hos Nyheter24.
1 av 4
Exklusivt hos Nyheter24.
Här sjunger Jimmie Åkesson Ultima Thule.
2 av 4
Här sjunger Jimmie Åkesson Ultima Thule.
Linus Bylund.
3 av 4
Linus Bylund. - Foto: SCANPIX SWEDEN AB / BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX
Alex Bengtsson.
4 av 4
Alex Bengtsson. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Här sjunger Jimmie Åkesson Ultima Thule

DEL 3 AV 3. Nyheter24 kan i dag presentera ett exklusivt klipp där Jimmie Åkesson sjunger Ultima Thules låt "Fädernesland". Ett band som har starka kopplingar till den rasistiska organisationen Bevara Sverige Svenskt och Sverigedemokraternas minst sagt problematiska historia.


I klippet ovan ser vi Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sjunga och spela Ultima Thules låt "Fädernesland", ett exklusivt klipp som enligt källor till Nyheter24 spelades in i hans hem under valrörelsen 2010. Mannen som även han spelar och sjunger är Hans-Olof Andersson, ordförande för SD i Lund.

Medlemmarna i Ultima Thule har sagt sig vilja bevara Sverige svenskt, deras första skivsläpp sponsrades av organisationen Bevara Sverige Svenskt och under den festival som bandet höll sin avskedskonsert under greps ett flertal personer för att ha gjort Hitlerhälsningar.

Detta till trots har de varit mycket populära bland många ledande sverigedemokrater.

Jimmie Åkesson har själv skrivit om dem i sin bok. Stabschefen Linus Bylund har berättat för Magasinet Novell att "allt föll på plats" när han själv upptäckte bandet.

"Ett bra band"

Men Ultima Thule ingenting man pratar om – i alla fall inte om man heter Jimmie Åkesson. När bandet skulle hålla en avskedskonsert 2012 ville han inte berätta om sitt förhållande till bandet för DN.

– Det blir så lätt missförstånd. Jag är inte lika skinnflådd i mediala sammanhang så jag kan ta diskussionen, sa i stället Bylund till tidningen.

Nu säger Linus Bylund till Nyheter24 att Jimmie Åkesson "många gånger sagt att han tycker att Ultima Thule är ett bra band". Citatet från Dagens Nyheter känner han inte riktigt igen.

– Men naturligtvis är det så att ni har idogt målat ut Ultima Thule som något annat än vad de kanske är. Och kanske inte riktigt tolkar saker och ting som jag och därför kan han vara lite försiktig med det, det kan vara i en sån kontext, jag vet ingenting, säger han.

"Del av Sverigedemokraternas problematiska historia"

Anledningen är att man helt enkelt inte längre vill förknippas av den del av partiets historia som i allra högsta grad innefattar Ultima Thule, det tror i alla fall Alex Bengtsson, vice vd på Stiftelsen Expo.

– Man vill hålla Åkesson ren för att allt negativt som kan kopplas till honom är problematiskt, säger han till Nyheter24, och fortsätter:

– Man vet ju väldigt lite om Jimmie Åkesson men det är känt att han gillar Ultima Thule, att de varit ett av hans favoritband.

Men varför skulle det då vara så problematiskt att kopplas till dem?

– Det är ett band som rörde sig i samma miljö som Sverigedemokraterna rörde sig i och Ultima Thule är en del av Sverigedemokraternas ganska problematiska historia. Någonting som Jimmie Åkesson hela tiden har försökt fly ifrån, säger Bengtsson och fortsätter:

– Därför talar man inte om Ultima Thule för talar man om Ultima Thule då måste man samtidigt tala om Bevara Sverige Svenskt, den rasistiska kampanjorganisation som Sverigedemokraterna kommer ur. Talar man om Ultima Thule då måste man prata om skinnskallar som heilar på konserter och liknande. Talar man om Ultima Thule så måste man tala om andra band som spelat på samma event som Ultima Thule.

"Sponsrades av Bevara Sverige Svenskt"

Samtidigt så har medlemmarna i bandet alltid sagt att de själva inte är rasister. Bandets fans pratar ofta om hur sångaren Jan Thörnblom en gång skällde ut en heilande man i publiken. Men trots bandets försök att bryta sig loss är de fortfarande kopplade till den högerextrema rörelsen och enligt Expo ställde bandet 2002 upp i en intervju för Nationaldemokraternas tidning där de förklarade att de ville bevara Sverige svenskt och vill ha en stark ledare.

Alex Bengtsson tror att bandet fortfarande förknippas med sina rötter.

– Ja, de var ju husband hos Bevara Sverige Svenskt och hos Sverigepartiet som var förlagan till Sverigedemokraterna. Deras första EP som de gav ut sponsrades av Bevara Sverige Svenskt, säger han och fortsätter:

– Så de kommer ju ur samma mylla som Sverigedemokraterna.

Skulle du säga att de har någon betydelse för Sverigedemokraterna idag?

– Ja, det har dem nog tror jag. Det finns ju väldigt lite musik som är sverigedemokratisk.

Vilken typ av musik Sverigedemokraterna kommer att använda sig av under årets valrörelse är dock svårt att veta. Nyheter24 har trots upprepade försök inte fått några svar på de frågorna från Martin Kinnunen, partiets pressekreterare.

---

Läs de tidigare artiklarna om musik i politiken här:

Del 1:"Musikens betydelse i politiken har avtagit"

Del 2:Moderaterna: "Vi gillar att dansa helt enkelt"

Kolumn från Nyheter24:s Viktor Adolfsson:"Fi har visat att det fortfarande går att göra politik med musik"

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!