Här är åsikterna som Jimmie Åkesson vill samarbeta med

- 26/05/2014, 22:24 -
Här är partierna Sverigedemokraterna vill samarbeta med.

Här är partierna Sverigedemokraterna vill samarbeta med.

TT bild

Jimmie Åkesson avslöjar nu att samarbeten med tvåhögerextrema partier är önskvärt. Två partier som uttalat sig både rasisitiskt och hbtq-fientligt.

SVERIGE. Sverigedemokraterna har länge varit förtegna om vilken partigrupp de kommer sitta i vid ett eventuellt intåg i Europaparlamentet. Under söndagen stod det klart att SD fått två mandat och kravet på svar angående partigrupp har blivit hårdare. I en debattartikel på Nyheter24 skrev Miljöpartiets Gustav Fridolin "Nu kräver vi ett svar, Jimmie Åkesson".

Nu har svaret kommit.

Dansk folkeparti och Ukip

I SVT:s Aktuellt som sändes under måndagskvällen berättade SD:s partiledare Jimmie Åkesson att partiet under dagen diskuterat samarbeten. 

– Vi har identifierat två partier under dagen. Det är Dansk folkeparti och det är Ukip i Storbriannien. Det är de partier vi kan tänka oss att samarbeta med och kan vi inte samarbeta med dem blir vi grupplösa, säger Åkesson till Aktuellt. 

"Homoäktenskap orsakade översvämningar"

Genom att ge besked kring önskemål om samarbeten står det också klart vilka åsikter SD väljer att förknippas med. 

Nigel Farage, Ukip:s partiledare, har sagt att han "rstår om man inte vill bo bredvid rumäner". Samtidigt har hans kollega och företrädare för Ukip, David Silvester, sagt att homoäktenskap orsakade de översvämningar som drabbade delar av Storbritannien i vintras. 

Även Dansk folkeparti har gjort rasistiska och kränkande uttalanden. Marin Henriksen, integrationsordförande för partiet, har tillsammans med sitt parti lagt ett förslag om att stoppa muslimsk invandring

LÄS MER: 16 vidriga åsikter som Europa röstade på och du borde känna till

LÄS MER: "En av de mörkaste dagarna i Europa sedan andra världskriget" 

LÄS MER: Carolina Farraj: "Jag stannar kvar och kämpar mot rasismen" 

LÄS MER: Här sjunger Andrea om ett rasistiskt Sverige

LÄS MER: SD-topp: "Dags att börja kalla andra partier Sverigefientliga"