Michael Rosenberg anklagas för att ha mörkat om sin egen bakgrund.
1 av 3
Michael Rosenberg anklagas för att ha mörkat om sin egen bakgrund. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Det var i början av 90-talet som Rosenberg dömdes för flera brott.
2 av 3
Det var i början av 90-talet som Rosenberg dömdes för flera brott. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Linus Bylund.
3 av 3
Linus Bylund. - Foto: TT

Ska granska andra – men SD-toppen mörkar sin egen bakgrund

Hans jobb är att granska andra – men själv har han inte berättat för det egna partiet om sin egen brottslighet.


Flera brott

Rosenberg dömdes 1990 till två års fängelse för grov stöld, stöld, försök till stöld, bedrägeri och tillgrepp av fortskaffningsmedel efter att ha varit en del av en liga som sågade upp kassaskåp, uppger Helsingborgs Dagblad och Dagens Nyheter.

Tre år senare var det dags igen när han dömdes för medhjälp till två bilstölder och ett inbrottsförsök.

HELSINGBORG. Michael Rosenberg är sverigedemokratiskt kommunalråd i Helsingborg – och ordförande i partiets valberedning, vilket innebär att han är den som granskar andra partikamraters bakgrund innan de kan bli SD-politiker.

Själv dömd

Nu avslöjar dock Helsingborgs Dagblad tillsammans med Dagens Nyheter att Rosenberg själv mörkat sin egen kriminella bakgrund. Som SD-politiker måste man fylla i en vandelsförsäkran i vilken man ska berätta om de har något brottsligt förflutet.

Enligt de båda tidningarna ska Rosenberg 2010 ha gjort just så – men utan att berätta att han själv vid flera tillfällen dömts för brott. Bland annat dömdes han under tidigt 90-tal till två års fängelse för grov stöld, stöld, försök till stöld, bedrägeri och tillgrepp av fortskaffningsmedel, uppger Helsingborgs Dagblad och Dagens Nyheter.

"Skäl för uteslutning"

Något som inte ska ha kommit till partiets kännedom.

– Det är rent ut sagt för jävligt. Det finns de som åkt ur partiet för mindre. Mörkar man dessutom i sin vandelsförsäkran är det skäl för uteslutning, säger Stefan Olsson, ordförande för SD i Landskrona, till Helsingborgs Dagblad och Dagens Nyheter.

Olsson ställer sig också tvivlande till att Rosenberg ska ha varit fullt ärlig mot partiledningen. Inte heller Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund, som sitter tillsammans med Rosenberg i riksvalberedningen, säger sig känna till sin kollegas bakgrund.

– Jag vet ingenting om det. Men om det är så, så borde jag ju faktiskt veta om det, säger han till Helsingborgs Dagblad och Dagens Nyheter.

"Nonsens"

Rosenberg hävdar själv att han skickat information om sin brottsliga bakgrund till partiets verkställande utskott – men han kan inte förklara hur han fyllt i sin vandelsförsäkran. Han säger själv att han inte har försökt dölja sin bakgrund.

– Nonsens, jag har inte mörkat, säger han till Helsingborgs Dagblad och Dagens Nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!