Måndag 18 Okt
Stockholm

Fi-politiker hotade – har lämnat Almedalen

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ
Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Enligt Gudrun Schyman ska flera representanter från Feministiskt initiativ ha lämnat Almedalen efter att ha utsatts för hot.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Politiker dödshotades

 Under en debatt i Almedalen blev Hanif Bali (M) och Victoria Kawesa (Fi) dödshotade av nazister via Twitter.

VISBY. På fredagsförmiddagen berättade talespersonen Gudrun Schyman att flera representanter från Feministiskt initiativ lämnat Almedalen efter att ha känt sig hotade.

Det var under en utfrågning i SvD:s tält som hon berättade att flera personer ställt in möten och lämnat Almedalen. Schyman ville inte berätta vilka – men avslöjade att det handlade om riksdagskandidater som haft problem med hotfulla personer.

Tycker inte att skyddet räcker

Hon tycker inte heller att skyddet för gästerna i Almedalen varit tillräckligt.

– De av våra ledamöter som blivit utsatta för det här har känslan av att de polisiära och säkerhetsmässiga resurserna går till att hålla ihop kring de som utfärdar hoten, inte skydda de personer som är utsatta, säger hon till Svenska Dagbladet.

Inte polisanmält

Enligt Tomas Granlund, förundersökningsledare vid polisen i Visby, ska det hela inte vara polisanmält och han säger till Svenska Dagbladet att han inte känner till några våldshändelser under Almedalsveckan.

– Det har spridits en vad vi bedömer som, jag ska inte säga onödig, men en viss form av oro som vi inte finner någon grund till här i Almedalen i år. Vi har mött många politiker som säger att den och den finns på ön och att de känner sig oroliga, men vi försöker dämpa den oron, säger Granlund till Svenska Dagbladet.

"Kan förstå att man känner oro"

Under veckan har också representanter från nazistiska Svenskarnas parti varit på plats i Almedalen – och de har enligt Svenska Dagbladet punktmarkerat personer de ogillat.

– Det är inte olagligt att göra på det viset. Det är ett av de stora bekymren vi har i Sverige för politiker, de förtäckta hoten, men det är inget vi kan utreda även om alla vet vad det betyder. Jag kan absolut förstå att man kan känna oro. Men det har inte hänt något här, säger Granlund till Svenska Dagbladet.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela