Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ
Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ - Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Fi-politiker hotade – har lämnat Almedalen

Enligt Gudrun Schyman ska flera representanter från Feministiskt initiativ ha lämnat Almedalen efter att ha utsatts för hot.


Politiker dödshotades

 Under en debatt i Almedalen blev Hanif Bali (M) och Victoria Kawesa (Fi) dödshotade av nazister via Twitter.

VISBY. På fredagsförmiddagen berättade talespersonen Gudrun Schyman att flera representanter från Feministiskt initiativ lämnat Almedalen efter att ha känt sig hotade.

Det var under en utfrågning i SvD:s tält som hon berättade att flera personer ställt in möten och lämnat Almedalen. Schyman ville inte berätta vilka – men avslöjade att det handlade om riksdagskandidater som haft problem med hotfulla personer.

Tycker inte att skyddet räcker

Hon tycker inte heller att skyddet för gästerna i Almedalen varit tillräckligt.

– De av våra ledamöter som blivit utsatta för det här har känslan av att de polisiära och säkerhetsmässiga resurserna går till att hålla ihop kring de som utfärdar hoten, inte skydda de personer som är utsatta, säger hon till Svenska Dagbladet.

Inte polisanmält

Enligt Tomas Granlund, förundersökningsledare vid polisen i Visby, ska det hela inte vara polisanmält och han säger till Svenska Dagbladet att han inte känner till några våldshändelser under Almedalsveckan.

– Det har spridits en vad vi bedömer som, jag ska inte säga onödig, men en viss form av oro som vi inte finner någon grund till här i Almedalen i år. Vi har mött många politiker som säger att den och den finns på ön och att de känner sig oroliga, men vi försöker dämpa den oron, säger Granlund till Svenska Dagbladet.

"Kan förstå att man känner oro"

Under veckan har också representanter från nazistiska Svenskarnas parti varit på plats i Almedalen – och de har enligt Svenska Dagbladet punktmarkerat personer de ogillat.

– Det är inte olagligt att göra på det viset. Det är ett av de stora bekymren vi har i Sverige för politiker, de förtäckta hoten, men det är inget vi kan utreda även om alla vet vad det betyder. Jag kan absolut förstå att man kan känna oro. Men det har inte hänt något här, säger Granlund till Svenska Dagbladet.

Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.