Det är nu upp till Arbetsmiljöverket att bestämma.
Det är nu upp till Arbetsmiljöverket att bestämma. - Foto: TT montage

Busschaufförer i protest mot SD-reklam

Sverigedemokraternas valkampanj i kollektivtrafiken har stoppats på fler håll i landet. Nu mobiliserar sig busschaufförer i sociala medier.


EU-valskampanj

Även Sverigedemokraternas EU-valskampanj som bland annat riktade sig mot "det organiserade tiggeriet" fick stor uppmärksamhet.

Sverigedemokraterna har valt att fokusera på Skåne och Stockholm i sin kollektivtrafiks-kampanj. På Facebook och Twitter mobiliserar sig nu en grupp busschaufförer under parollen "Busschaufförer mot rasism".

– Det här har dragits igång av folk i Stockholmsområdet som kör för olika bussbolag. Vi är oroliga och känner oss maktlösa inför situationen. Många som kör har utländsk bakgrund och det känns befängt att någon ska behöva köra omkring i en buss med rasistisk reklam från ett parti som inte vill att du ska vara här, säger Erika, en av initiativtagarna till "Busschaufförer mot rasism", till Nyheter24.

Stoppats av skyddsombud

Under förra veckan kunde man läsa att Skånetrafiken stoppar delar av kampanjen då den inte stämmer överens med företagets värdegrund. 

I Stockholm gjordes dock en annan bedömning, och SL godkände affischeringen med hänvisning till avsaknad av lagstöd.

Under lördagen rapporterade tidningen Kommunalarbetaren att huvudskyddsombudet på Nobina, ett företag som kör bussar på entreprenad åt SL och som är anslutna till fackförbundet Kommunal, stoppar affischeringen på bussar i Södertälje. Detta för att garantera chaufförernas säkerhet. 

Sedan dess har även Kommunal-anslutna Söderhallen, som kör SL:s bussar i Stockholm, stoppat annonseringen

Huvudorsaken är att förarnas och resenärernas säkerhet inte kan garanteras, samt att risken för vandalisering bedöms som stor. 

De tre mest uppmärksammade budskapen ska enligt uppgift från Dagens Etc vara "Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där", "Stoppa det organiserade tiggeriet" och "Krafttag mot brottsligheten – mer stöd till brottsoffer".

"Maktlösa"

Enligt Erika har informationen varit knapp, och chaufförerna känner sig maktlösa. 

– Det är många som kommit tillbaka från semestern precis. Både chefer och förare. Vi har inte alls fått någon information om det här, säger Erika. 

Detta är en av anledningen till att gruppen "Busschaufförer mot rasism" startats. Facebooksidan har, sedan den öppnades under lördagen, gillats av över 1 300 personer. 

– Vi vill vara en enad grupp utåt, och visa att vi inte tycker att det är okej att vi ska köra omkring med rasistisk propaganda som vi inte står för, säger Erika.

Resenärer engagerar sig

Såväl chaufförer som resenärer har börjat posta bilder med budskapet i sociala medier. 

Bland annat har operasångerskan Malena Ernman visat sitt stöd för gruppen.


– Det gör ju att man känner sig mer peppad och att man orkar bry sig, även fast företagen verkar skita i hur vi mår och SL kör över oss totalt. 

Fråga för Arbetsmiljöverket

Även fast SL har godkänt annonseringen kan ett skyddsombud stoppa affischeringen om den utgör en ”omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa". 

Den bedömningen har alltså gjorts av flera skyddsombud, och de enda som kan häva stoppet är antingen skyddsombudet själv eller Arbetsmiljöverket. 

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen uttrycker sin besvikelse på Twitter.

"Busschaufförer mot rasism" hoppas att de slipper Sverigedemokraternas budskap på bussarna. 

– Vi får se vad som händer och vad Arbetsmiljöverket säger i dag. Det är många som inte kommer att må bra om de häver stoppet.

Fotnot: Erika heter egentligen något annat

/
SL
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.