Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Busschaufförer i protest mot SD-reklam

Busschaufförer protesterar nu mot SD:s annonsering.
1 av 3

Busschaufförer protesterar nu mot SD:s annonsering.

Facebook

Under helgen har flera skyddsombud stoppat affischerna.
2 av 3

Under helgen har flera skyddsombud stoppat affischerna.

Facebook

Det är nu upp till Arbetsmiljöverket att bestämma.
3 av 3

Det är nu upp till Arbetsmiljöverket att bestämma.

TT montage

Maktkamp24 | 18/08/2014 08:50

Sverigedemokraternas valkampanj i kollektivtrafiken har stoppats på fler håll i landet. Nu mobiliserar sig busschaufförer i sociala medier.

Sverigedemokraterna har valt att fokusera på Skåne och Stockholm i sin kollektivtrafiks-kampanj. På Facebook och Twitter mobiliserar sig nu en grupp busschaufförer under parollen "Busschaufförer mot rasism".

– Det här har dragits igång av folk i Stockholmsområdet som kör för olika bussbolag. Vi är oroliga och känner oss maktlösa inför situationen. Många som kör har utländsk bakgrund och det känns befängt att någon ska behöva köra omkring i en buss med rasistisk reklam från ett parti som inte vill att du ska vara här, säger Erika, en av initiativtagarna till "Busschaufförer mot rasism", till Nyheter24.

Stoppats av skyddsombud

Under förra veckan kunde man läsa att Skånetrafiken stoppar delar av kampanjen då den inte stämmer överens med företagets värdegrund. 

I Stockholm gjordes dock en annan bedömning, och SL godkände affischeringen med hänvisning till avsaknad av lagstöd.

Under lördagen rapporterade tidningen Kommunalarbetaren att huvudskyddsombudet på Nobina, ett företag som kör bussar på entreprenad åt SL och som är anslutna till fackförbundet Kommunal, stoppar affischeringen på bussar i Södertälje. Detta för att garantera chaufförernas säkerhet. 

Sedan dess har även Kommunal-anslutna Söderhallen, som kör SL:s bussar i Stockholm, stoppat annonseringen

Huvudorsaken är att förarnas och resenärernas säkerhet inte kan garanteras, samt att risken för vandalisering bedöms som stor. 

De tre mest uppmärksammade budskapen ska enligt uppgift från Dagens Etc vara "Mindre invandring här, mer hjälp till flyktingar där", "Stoppa det organiserade tiggeriet" och "Krafttag mot brottsligheten – mer stöd till brottsoffer".

"Maktlösa"

Enligt Erika har informationen varit knapp, och chaufförerna känner sig maktlösa. 

– Det är många som kommit tillbaka från semestern precis. Både chefer och förare. Vi har inte alls fått någon information om det här, säger Erika. 

Detta är en av anledningen till att gruppen "Busschaufförer mot rasism" startats. Facebooksidan har, sedan den öppnades under lördagen, gillats av över 1 300 personer. 

– Vi vill vara en enad grupp utåt, och visa att vi inte tycker att det är okej att vi ska köra omkring med rasistisk propaganda som vi inte står för, säger Erika.

Resenärer engagerar sig

Såväl chaufförer som resenärer har börjat posta bilder med budskapet i sociala medier. 

Bland annat har operasångerskan Malena Ernman visat sitt stöd för gruppen.


– Det gör ju att man känner sig mer peppad och att man orkar bry sig, även fast företagen verkar skita i hur vi mår och SL kör över oss totalt. 

Fråga för Arbetsmiljöverket

Även fast SL har godkänt annonseringen kan ett skyddsombud stoppa affischeringen om den utgör en ”omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa". 

Den bedömningen har alltså gjorts av flera skyddsombud, och de enda som kan häva stoppet är antingen skyddsombudet själv eller Arbetsmiljöverket. 

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen uttrycker sin besvikelse på Twitter.

"Busschaufförer mot rasism" hoppas att de slipper Sverigedemokraternas budskap på bussarna. 

– Vi får se vad som händer och vad Arbetsmiljöverket säger i dag. Det är många som inte kommer att må bra om de häver stoppet.

Fotnot: Erika heter egentligen något annat