Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vänsterpartiets tunna får SD att se rött

"Ville markera mot den framväxande rasismen", säger Freddy Grip (V).
1 av 2

"Ville markera mot den framväxande rasismen", säger Freddy Grip (V).

Privat

Framförallt ska det vara nazistsymbolen som sverigedemokraten reagerat på.
2 av 2

Framförallt ska det vara nazistsymbolen som sverigedemokraten reagerat på.

Privat

Maktkamp24 | 20/08/2014 13:44

Vänsterpartiets soptunna för "rasistisk propaganda" har irriterat personer inom Sverigedemokraterna som enligt uppgift hotat med polisanmälan.

STOCKHOLM. Valrörelsen är i full gång och mängder av valarbetare tar varje dag plats i stugorna runt om i landet. På Södermalm i Stockholm har det enligt uppgift blivit dålig stämning.

På Medborgarplatsen har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna valstugor mittemot varandra. Vänsterpartiet har ställt fram en soptunna och en skylt med budskapet "släng din rasistiska propaganda här". Vid sidan om texten syns en person slänga en nazistsymbol i en soptunna. 

"En markering"

Freddy Grip, riksdagskandidat och ordförande för Vänsterpartiet Västra Södermalm, förklarar varför. 

– Vi ställde fram den som en markering mot den framväxande vågen av rasism och fascism, säger han till Nyheter24.

Soptunnan ska ha väckt starka reaktioner bland sverigedemokraterna på Medborgarplatsen, vilket häromdagen ledde till en konflikt, som bland annat uppmärksammats av sajten Inte rasist, men.

Enligt Grip ska en person som bemannat Sverigedemokraternas valstuga ha rotat runt i soptunnan. När personen konfronterades ska han sedan ha blivit irriterad, uppger Freddy Grip.

– Han blev aggressiv och skrek att det var olagligt och att han skulle polisanmäla, samtidigt som han började fota mig, säger han.

Oklart om anmälan inkommit

Patrullerande poliser ska senare ha kommit till platsen och pratat med bägge parter.

– Jag har inte riktigt förstått varför han vill polisanmäla. Om det är för förtal så blir det ju samma sak som att erkänna att de är rasister eller nazister, säger Freddy Grip, och förklarar att han ännu inte vet om det kommit in någon anmälan.

"Lite obehagligt"

Grip uppger att soptunnan inte är direkt riktad mot Sverigedemokraterna, och menar att vad som är rasistiskt ligger i betraktarens ögon.

– Det är upp till väljarna att bestämma, säger han.

Han förstår heller inte reaktionen från sverigedemokraten i fråga.

– De har rasistisk propaganda. Vissa budskap har direkta likheter med Tyskland på 30-talet. Så det är bra att det finns ställen att slänga den på.