Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska elever rasar mot Alliansens ordningsbetyg

Alliansen är överens – vill införa ordningsbetyg.
1 av 2

Alliansen är överens – vill införa ordningsbetyg.

TT NYHETSBYRÅN

Något som skulle ta skolan tillbaka till 60-talet, menar Mattias Hallberg, ordförande i Sveriges Elevkårer.
2 av 2

Något som skulle ta skolan tillbaka till 60-talet, menar Mattias Hallberg, ordförande i Sveriges Elevkårer.

Kristoffer Ruckemann

Maktkamp24 | 26/08/2014 12:06

Folkpartiets förslag om ordningsbetyg har antagits av Alliansen. Något som upprör Sveriges Elevkårer: "Vi inte vill ha någon "Sitt-still-och-håll-käft-skola'".

Folkpartiet har drivit frågan om ordningsbetyg i skolan ända sedan Alliansen kom till makten 2006. Men att få med sig övriga regeringspartier har visat sig vara svårt – tills nu. 

Under söndagen slutförhandlade Alliansen sitt valmanifest på Harpsund, och i manifestet ingår numera ett löfte om ordningsbetyg, rapporterar SVT.

– Jag tror det finns en ökande insikt att ska vi lyfta resultaten i den svenska skolan så måste vi också ta i de stora ordningsproblem som råder i många klassrum, säger utbildningsminister och Folkpartiets ledare Jan Björklund.

"Dåligt av många skäl"

Om förslaget går igenom kommer det bli upp till skolorna själva att bestämma om de vill införa ett ordningsbetyg. Den nyheten uppskattas inte av Sveriges Elevkårer som menar att det är kraftigt bakåtsträvande. 

– Det är dåligt av många skäl och det finns egentligen inga bra argument för. Att införa ordningsbetyg vore en tillbakagång till 60-talet. Det är också märkligt att Alliansen, som fokuserat mycket på vad de kallar "kunskapsskolan", går med på det här som inte har något att göra med kunskap, säger Mattias Hallberg, ordförande för Sveriges Elevkårer, till Nyheter24.

"Svårt att fatta hur de tänker"

Att skolan emellanåt präglas av oordning är det troligtvis få som motsätter sig. Mattias Hallberg tror dock på andra lösningar.

– På sina håll kanske men jag ser inga allmänna ordningsproblem och det finns inga indikationer på att de har ökat. Det handlar snarare om att stärka ledarskapet som finns där. Skolan är annorlunda i dag än för 40 år sedan. Det är mer deltagande och interaktion i klassrummen vilket kan upplevas som rörigt, säger han och fortsätter: 

– Jag har svårt att fatta hur Alliansen tänker. Det man tidigare bestämt, till exempel att lärarna har befogenhet att ta elevernas mobiltelefoner, har inte gett någon effekt.

"Tvingas anpassa beteende" 

De som kommer att förlora på ordningsbetyg är elever med för samhället goda egenskaper, anser Hallberg.

– Effekterna av det här blir ju att elever som är kreativa, entreprenöriella, kritiskt tänkande, ifrågasättande och som bryter mot normer blir förlorare. De tvingas anpassa sitt beteende för att inte få ett lågt ordningsbetyg. Och det är just dessa egenskaper som vi kommer behöva mer av i samhället.

Om Alliansen vinner valet och skolorna får möjlighet att införa ordningsbetyg kommer Sveriges Elevkårer arbeta aktivt för att motverka att det sker. 

Tidigare har olika lärarfackförbund uttalat sig kritiskt om ordningsbetyg och Hallberg uppger att även skolpersonal är motståndare till det. 

– Alliansen har balanserat mellan att titta framåt och falla tillbaka i "bättre-förr-lösningar" när det gäller skolan. Det här är inget som de som arbetar på skolorna vill ha. Vi kommer försöka bekämpa det om det införs på skolor för att visa att vi inte vill ha någon "Sitt-still-och-håll-käft-skola".

Är ordningsbetyg i skolan en bra idé?