Alliansen är överens – vill införa ordningsbetyg.
1 av 2
Alliansen är överens – vill införa ordningsbetyg. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Något som skulle ta skolan tillbaka till 60-talet, menar Mattias Hallberg, ordförande i Sveriges Elevkårer.
2 av 2
Något som skulle ta skolan tillbaka till 60-talet, menar Mattias Hallberg, ordförande i Sveriges Elevkårer. - Foto: Kristoffer Ruckemann

Svenska elever rasar mot Alliansens ordningsbetyg

Folkpartiets förslag om ordningsbetyg har antagits av Alliansen. Något som upprör Sveriges Elevkårer: "Vi inte vill ha någon "Sitt-still-och-håll-käft-skola'".


Sveriges Elevkårer

Så beskriver sig Sveriges Elevkårer på sin sajt:

"Sveriges Elevkårer är en ideell organisation vars syfte är att stärka elevkårerna i Sverige i deras arbete att skapa en mer givande skoltid för sina medlemmar. 

Med över 65 000 medlemmar hämtar vi kraft ur skoltidens speciella betydelse i unga människors liv och det engagemang som finns bland elever."

Folkpartiet har drivit frågan om ordningsbetyg i skolan ända sedan Alliansen kom till makten 2006. Men att få med sig övriga regeringspartier har visat sig vara svårt – tills nu. 

Under söndagen slutförhandlade Alliansen sitt valmanifest på Harpsund, och i manifestet ingår numera ett löfte om ordningsbetyg, rapporterar SVT.

– Jag tror det finns en ökande insikt att ska vi lyfta resultaten i den svenska skolan så måste vi också ta i de stora ordningsproblem som råder i många klassrum, säger utbildningsminister och Folkpartiets ledare Jan Björklund.

"Dåligt av många skäl"

Om förslaget går igenom kommer det bli upp till skolorna själva att bestämma om de vill införa ett ordningsbetyg. Den nyheten uppskattas inte av Sveriges Elevkårer som menar att det är kraftigt bakåtsträvande. 

– Det är dåligt av många skäl och det finns egentligen inga bra argument för. Att införa ordningsbetyg vore en tillbakagång till 60-talet. Det är också märkligt att Alliansen, som fokuserat mycket på vad de kallar "kunskapsskolan", går med på det här som inte har något att göra med kunskap, säger Mattias Hallberg, ordförande för Sveriges Elevkårer, till Nyheter24.

"Svårt att fatta hur de tänker"

Att skolan emellanåt präglas av oordning är det troligtvis få som motsätter sig. Mattias Hallberg tror dock på andra lösningar.

– På sina håll kanske men jag ser inga allmänna ordningsproblem och det finns inga indikationer på att de har ökat. Det handlar snarare om att stärka ledarskapet som finns där. Skolan är annorlunda i dag än för 40 år sedan. Det är mer deltagande och interaktion i klassrummen vilket kan upplevas som rörigt, säger han och fortsätter: 

– Jag har svårt att fatta hur Alliansen tänker. Det man tidigare bestämt, till exempel att lärarna har befogenhet att ta elevernas mobiltelefoner, har inte gett någon effekt.

"Tvingas anpassa beteende" 

De som kommer att förlora på ordningsbetyg är elever med för samhället goda egenskaper, anser Hallberg.

– Effekterna av det här blir ju att elever som är kreativa, entreprenöriella, kritiskt tänkande, ifrågasättande och som bryter mot normer blir förlorare. De tvingas anpassa sitt beteende för att inte få ett lågt ordningsbetyg. Och det är just dessa egenskaper som vi kommer behöva mer av i samhället.

Om Alliansen vinner valet och skolorna får möjlighet att införa ordningsbetyg kommer Sveriges Elevkårer arbeta aktivt för att motverka att det sker. 

Tidigare har olika lärarfackförbund uttalat sig kritiskt om ordningsbetyg och Hallberg uppger att även skolpersonal är motståndare till det. 

– Alliansen har balanserat mellan att titta framåt och falla tillbaka i "bättre-förr-lösningar" när det gäller skolan. Det här är inget som de som arbetar på skolorna vill ha. Vi kommer försöka bekämpa det om det införs på skolor för att visa att vi inte vill ha någon "Sitt-still-och-håll-käft-skola".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är ordningsbetyg i skolan en bra idé?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.