Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 mest sannolika regeringar efter valet – och så funkar det

- 28/08/2014, 07:21 -
Vilka partier bildar regering?

Vilka partier bildar regering?

TT-montage

Tillsammans med Hanna Bäck, professor i statsvetenskap, listar Nyheter24 den mest sannolika regeringen efter valet.

2014 års riksdagsval närmar sig och opinionen verkar enligt mätningarna svänga ordentligt. 

Vilka som får bilda regering när svenska folket sagt sitt är väldigt ovisst. Tillsammans med Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet, listar Nyheter24 de mest troliga alternativen. 

1. Ny regering med S och Mp?

Enligt Hanna Bäck är det mest troliga alternativet att de röd-gröna blir störst men utan majoritet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet väntas bilda regering och dela upp ministerposterna medan Vänsterpartiet får agera stödparti. 

Så här säger Hanna Bäck:

– De röd-gröna kan få majoritet, men det är inte sannolikt att socialdemokraterna bildar regering tillsammans med Vänsterpartiet. Som det sett ut historiskt har inte Miljöpartiet eller Vänsterpartiet suttit i regeringen, utan socialdemokraterna har bildat regering med stöd av dessa partier. 

– Många socialdemokratiska sympatisörer skulle troligtvis inte acceptera en regering med Vänsterpartiet, men för Miljöpartiet ser det bättre ut. Om de röd-gröna får majoritet kan däremot V bli stödparti till S och MP, utan att få några ministerposter. 

2. Alliansen sitter kvar?

Opinionen talar för tillfället emot Alliansen. De Röd-gröna har varit större i de flesta mätningarna, även om gapet mellan blocken varierat. 

Alliansen har varit mer eller mindre tydliga med att de kommer låta oppositionen bilda regering om de blir större, även om uttalandena från framförallt Fredrik Reinfeldt varit något otydliga emellanåt. 

Experten:

– Tittar man på de senaste opinionsundersökningarna så verkar det osannolikt då de röd-gröna tycks bli större än Alliansen. Båda blocken har sagt att det största blocket ska få bilda regering även om det varit lite fram och tillbaka med det då Alliansen bland annat har sagt att de inte tänker släppa fram en regering som inte visat att de kan få igenom sin budget.

3. Ny regering med Röd-gröna och C/FP?

Socialdemokraterna har genom historien samarbetat med såväl Centerpartiet som Folkpartiet. Att det kommer ske nu är emellertid inte sannolikt. 

Experten:

– Jag tror inte att det är så sannolikt. Inte i en regelrätt koalition i alla fall där Folkpartiet eller Centerpartiet får ministerposter. Men ett samarbete skulle det kunna bli om det blir regeringskris. 

– I praktiken behöver de inte ligga så långt ifrån varandra ideologiskt sett, men det skulle aldrig något av partierna medge så här nära valet. Längre fram kan dock C eller FP tänkas ge sitt stöd till en röd-grön regering. Ett sådant samarbete hänger dock också på om det blir tal om partiledarbyten i den nuvarande Alliansen.

4. Alliansen och Mp?

Ideologiskt sett behöver det inte vara en så märklig kombination. För tjugo år sedan vore ett samarbete mellan partierna i dagens Allians tämligen osannolikt, men det har visat sig fungera. 

Att Miljöpartiet skulle ingå i en sådan nu verkar inte tänkbart.

Experten:

– Nej, det är inte heller så sannolikt. Man kan tycka att ett sådant samarbete inte vore så konstigt men vi har haft en rätt tydlig blockpolitik i Sverige under en tid. Det kan vara svårt att bryta ned direkt efter ett val. Men vid en eventuell regeringskris kan det hända saker. 

5. Ny regering med något block och SD?

Alla partier har varit väldigt tydliga med att de inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna. Den definitionen av samarbete har innefattat att exempelvis förhandla och få stöd av SD i specifika frågor mot att SD får något i utbyte. 

Med detta i åtanke är det alltså ytterst osannolikt att något parti eller block skulle ta ett ännu längre kliv och faktiskt bilda regering med SD.

Experten:

– Nej, det kommer aldrig hända – inte efter det här valet i alla fall. Men det har skett en förändring i hur partier i andra länder ser på de högerpopulistiska partierna. I Sverige är det dock inte aktuellt nu, men däremot har ju Alliansen fått stöd av SD i många frågor. Så om Reinfeldt inte avgår efter valet och det blir omröstning kan SD göra så att Alliansen får sitta kvar.