Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det verkar som om Alliansen är på väg ikapp"

Alliansen knappar in på de rödgröna.
1 av 4

Alliansen knappar in på de rödgröna.

TT bild

Alliansen.
2 av 4

Alliansen.

TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiets Åsa Romson.
3 av 4

Miljöpartiets Åsa Romson.

MAJA SUSLIN

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven.
4 av 4

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven.

TT NYHETSBYRÅN

Maktkamp24 | 01/09/2014 08:09

Med två veckor kvar till valet knappar Alliansen in på de sedan tidigare vinnarna i opinionsmätningarna.

SVERIGEMed två veckor kvar till valet tappar de rödgröna mark och har det lägsta stödet sedan november 2013. De leder nu över Alliansen med med 7,3 procentenheter, medan siffran i maj låg på hela 17,8 procentenheter, enligt Aftonbladet/United Minds.

Alliansens siffra har i sin tur ökat sitt stöd och knappar in på de rödgröna med 2,1 procentenheter jämfört med den förra mätningen och landar därmed på 39,1 procentenheter. 

– Det verkar som om Alliansen är på väg ikapp men sen ska man komma ihåg att gapet i vår och i många ­andra mätningar fortfarande är ganska stort. Det är svårt att se att Alliansen hinner gå om före valet, säger Felix Åberg, analytiker på United Minds, till Aftonbladet.

Socialdemokraterna ökar

I mätningen är det framförallt Miljöpartiet och Vänterpartiet på av de Rödgröna som tappar väljarnas stöd, medan Socialdemokraterna fortsätter att öka.

– Det är bra, det är det vi jobbar på, vi vill ha upp ­siffrorna. Men som sagt, det är två veckor kvar och mätningarna visar olika, så det finns bara en sak att göra och det är att mala på, säger S-ledaren Stefan Löfven till Aftonbladet. 

SD och FI tappar

Av Allianspartierna går alla framåt förutom Moderaterna, samtidigt tappar både Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna väljarstöd. 

– Jag tror att det har att göra med det stora fokus som det har varit på regeringsfrågan och vem som ska kunna bilda regering. Vilket borde gynna dem som har en teoretisk chans att bilda en ­regering, säger Felix Åberg till Aftonbladet