- Foto: TT Nyhetsbyrån

Kristdemokraten uppmanar till samarbete med SD

Yvonne Andersson (KD) uppmanar nu sitt parti till ett samarbete med SD. Det är ingen idé att utesluta dem från att föra fram deras politiska åsikter, menar hon.


6 åsikter som ryms i KD

 Kristdemokraterna säger själva att de är ett parti för alla. Här är sex uttalanden från politiker som kan få en att börja tvivla.

Den avgående riksdagsledamoten Yvonne Andersson (KD) menar att det vore rimligt att Alliansen de kommande åren samarbetar med Sverigedemokraterna i vissa sakfrågor.

– Det finns sakfrågor där vi är överens, till exempel vissa utbildningsfrågor. Då borde vi kunna söka stöd i syfte att få en bredare majoritet. I vilka frågor samarbete skulle kunna ske, är den stora frågan, säger hon till Corren.

En fara att utesluta dem

Samtidigt poängterar hon att hon inte delar SD:s uppfattning i alla frågor, men att det finns en fara i att partiet utesluts ur det politiska samarbetet.

– Det väcker en "tycka synd om" mentalitet som partiet tjänar på istället för att fokus hamnar på partiets politik.

Frågan om Sverigedemokraternas inflytande är känslig, säger riksdagsledamoten, varefter hon förklarar att vi samtidigt måste respektera SD-väljarnas människovärde och inte behandla dem som om de inte fanns.

"Demokrati är ett svårt begrepp"

Andersson menar att det är viktigt att frågan om hur partiet och dess representanter ska bemötas kommer upp till debatt.

Men när det kommer till att själv definiera partiet har hon svårt att säga om SD är ett demokratiskt parti eller inte.

– Demokrati är ett svårt begrepp. Jag delar uppfattningen om att de inte är ett demokratiskt parti. Men de har ställt upp i val med sina idéer och de har fått många väljares röster. I den meningen är de valda i demokratisk anda, säger hon till Corren.

KDU:s ordförande fick kritik samma dag

Tidigare under dagen twittrade partiets ungdomsförbunds ordförande tillika riksdagsledamot, Sara Skyttedal, att Vänsterpartiet i regering vore värre än Sverigedemokraterna i riksdagen.

Här är uttalandet, som möttes av stor kritik:

[removed][removed]
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att KD borde samarbeta med SD?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.