Ny forskning.
1 av 3
Ny forskning. - Foto: TT
SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.
2 av 3
SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson. - Foto: TT News Agency / Henrik Montgomery
Val.
3 av 3
Val. - Foto: Drago Prvulovic MalmBild AB / Drago Prvulovic

Glöm missnöjes-teorierna – SD-röstare är "extremt intoleranta"

En ny studie om varför folk röstar på Sverigedemokraterna har gjorts vid Linköpings universitet.


Det är sen gammalt att många hävdar att Sverigedemokraterna öka i styrka beror på missnöjesröster. Något som inte stämmer, det menar professor Peter Hedström och forskaren Tim Müller, vid institutet för analytisk sociologi på Linköpings universitet, i en ny studie.

"Extremt intoleranta"

På DN Debatt skriver de båda bland annat att "det som är utmärkande för SD-väljarna är deras extremt intoleranta och främlingsfientliga attityder". Studien har gjorts i samarbete med Novus, och forskarna fokuserar på muslimer "eftersom muslimska invandrare i de flesta europeiska länder har blivit den ”universella ut-gruppen” som även ofta figurerar i debatter om invandring och integration".

SD-väljare vill inte ha muslimer i familjen

Och resultatet är skrämmande. "Våra resultat visar att 50 procent av 2014 års SD-väljare ställer sig negativa till en muslim som granne, att 45 procent ställer sig negativa till en muslimsk vårdgivare åt sin förälder och att 80 procent av SD-väljarna ställer sig negativa till att en muslim gifter in sig i familjen", skriver de på DN Debatt.

"Mycket kraftigt samband mellan negativa attityder till minoriteter och röstande för SD"

Samtidigt så visar de alltså på att det inte till någon större utsträckning handlar om missnöje mot politiker bland de som valde att lägga sina röster på SD. "Stödet för SD är knappast förknippat med individernas missnöje med det politiska etablissemanget. Däremot finns det ett mycket kraftigt samband mellan negativa attityder till minoriteter och röstande för SD", skriver Peter Hedström och Tim Müller på DN Debatt.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.