Lördag 15 Maj
Stockholm

Här är bilden som kan kosta SD en kvarts miljon kronor

1 av 2
Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen.
2 av 2
Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen. Foto: TT bild

En bild användes utan tillstånd på Sverigedemokraternas hemsida. Nu stämmer fotografen partiet.

Kommentera (54)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraterna i Mölndal fick för sig att "skoja" lite med den antirasistiska sajten "Inte rasist men..."

Man beslöt sig för att sno några bilder från den världsberömda fotografen Jill Greenbergs hemsida och lägga till några pratbubblor. Problemet var bara att Jill Greenberg fick reda på "skämtet", och nu stämmer hon Sverigedemokraterna på 300 000 kronor. Skulle SD göra om överträdelsen kan det komma att kosta partiet ytterligare 250 000 kronor per bild. 

Bilderna, som är tagna från Greenbergs utställning "End times", föreställer gråtande barn vilka på SD Mölndals hemsida fick representera hur kränkta "Inte rasist men..." var över att SD Mölndal tidigare hade manipulerat en bild på sajtens logga.

 
Klicka på bilden för större version. Bilkälla: Faksimil Tingsrätten i Stockholm

En stämningsansökan lämnades in den 12 december till Stockholms tingsrätt.

Enligt Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen kommer kostnaden för rättsprocessen läggas på SD i Mölndal. Han menar också att man från partiets sida försökt föra en dialog med fotografen. 

– Detta handlar om en lokalförening som olovligen publicerat en bild. Denna bild sågs av omkring hundra personer och vi har försökt uppnå en överenskommelse men motparten har uppenbarligen genom sitt mycket höga anspråk velat ha upp detta i rätten så vi får se vad utgången av detta blir, skriver Kinnunen i ett mejl till Nyheter24

Den här nyheten uppmärksammades först av "Inte rasist men.." 

Kommentera (54)
Kopiera länk
Dela