Gustav  Kasselstrand och Jimmie Åkesson
1 av 2
Vännerna blev fiender – nu krigar Kasselstrand och Åkesson om väljarna. - Foto: TT
Gustav Kasselstrand twittrar för att smutskasta SD
2 av 2
Gustav Kasselstrand twittrar om att Sverigedemokraterna inte får gå på presskonferens i riksdagen - Foto: Twitter/privat

Här är skillnaderna mellan SD och Alternativ för Sverige

Nya partiet Alternativ för Sverige vill ta röster från Sverigedemokraterna. Men hur ser striden mellan partierna ut? Och vad skiljer partierna åt?


Röstar du på Sverigedemokraterna? Eller funderar du på att göra det? Då är du just nu inblandad i den största politiska striden i Sverige. Det är striden som står mellan de gamla vännerna Gustav Kasselstrand och Jimmie Åkesson, som nu är bittra fiender. 

Det nystartade partiet Alternativ för Sverige, med Gustav Kasselstrand i spetsen, har siktet inställt på Sverigedemokraternas sympatisörer. Och deras politiker. För Jimmie Åkesson handlar resan till valet om att försöka hålla ihop sitt eget parti. 

"SD har blivit som sina egna mobbare"

Den 15 mars meddelade SD-ledamoten Olle Felten att han lämnar SD för att gå över till Alternativ för Sverige. Därmed har "AfS" fått sitt första riksdagsmandat – trots att ingen röstat på partiet. Sverigedemokraterna svarade med att utesluta Felten med omedelbar verkan. 

– Sverigedemokraternas väljare jag röstat in Sverigedemokraterna i riksdagen just för att de inte ska bete sig på den sandlådenivå som de andra partierna gör. Nu när SD själv blir som sina egna mobbare har de spelat ut sin roll. När de ser vad SD blivit kommer de gå över till oss, säger Gustav Kasselstrand till Nyheter24.

Kasselstrands hemliga vapen 

Kasselstrand har ett viktigt vapen i kriget om väljarna: information. Kasselstrand, som själv var medlem i Sverigedemokraterna fram tills uteslutningen för några år sedan, och som också jobbat på partiets kansli, menar att han har full insyn vad som pågår i SD. 

När ett mejl gick ut till SD:s riksdagsgrupp där man förbjöd ledamöterna att ”fysiskt närvara” på Alternativ för Sveriges presskonferens, tog det inte lång tid innan Kasselstrand twittrade ut en skärmdump på mejlet. 

Mejlet där Sverigedemokraternas riksdagsledamöter förbjuds från att gå på Alternativ för Sveriges presskonferens i riksdagen

Och visst finns det anledning för Sverigedemokraterna att vara oroliga. Gustav Kasselstrand menar att han har "intensiv kontakt" med flera ledamöter. 

Dessutom har Kasselstrand all anledning att vara sugen på revansch. Kasselstrand var tidigare ordförande i det SDU som Sverigedemokraterna 2015 valde att helt bryta med, och uppenbarligen har den gamla ungdomsledaren fortfarande sympatisörer i partiet. 

Olle Felten lär knappast vara den sista toppolitiker som går över till AfS. 

Tuff mandatperiod för Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna gjorde ett succéval 2014, och utökade antalet riksdagsledamöter från 20 till 49. Men fem av dem har antingen lämnat partiet eller uteslutits under mandatperioden. Det innebär alltså att Sverigedemokraterna har tappat var tionde ledamot sen valet. 

Skulle partiet tappa fler ledamöter innan valet skulle det kunna påverka partiet allvarligt. Väljare har en tendens att ta avstånd från partier där det blåser internt. 

Men partisekreteraren Richard Jomshof är inte orolig alls. Han tycker till och med det är bra med ett nytt parti där uteslutna SD-politiker kan ta sin tillflykt. 

– Jag bryr mig inte, jag har mitt eget parti att tänka på. Nu får vi en avstjälpningsplats för folk som inte ska vara i vårt part, och det är ju bra antar jag. Men det kommer inte beröra oss överhuvudtaget, säger Jomshof till Nyheter24. 

3 skillnader mellan Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige:

Retoriken om invandringen:

AfS hoppas kunna ta väljare från sverigedemokrater som tycker SD blivit för mesiga i migrationsfrågan. Alternativ för Sverige vill precis som SD ha "aktiv återvandring" och asylstopp och lägga ner Migrationsverket och skapa ett "Återvandringsverk". Svenska medborgare med invandrarbakgrund ska erbjudas generösa ersättningar om de väljer att flytta från Sverige om AfS får bestämma

På många sätt är SD och AfS mycket lika i migrationspolitiken, men med en hårdare, mer hänsynslös retorik inspirerad av liknande rörelser ute i Europa hoppas AfS få ett övertag i debatten. Man har också lånat tankesätt och problemformuleringar från Trump-kampanjen i USA, Le pen i Frankrike och AfD i Tyskland.

Bistånd

Sverigedemokraterna vill att Sverige ska ge bistånd till fattiga länder för att kunna "hjälpa på plats". Alternativ för Sverige vill helt slopa biståndet. 

Ekonomin

Sverigedemokraterna ligger strax till höger om mitten när det gäller den ekonomiska politiken. Alternativ för Sverige har en bra mycket mer radikal ekonomisk politik, och förespråkar platt skatt på inkomster, alltså att alla ska betala lika mycket skatt oavsett inkomst, och ha enhetlig moms, alltså att momsen ska vara densamma för till exempel mat och biobesök. Man vill också att Sverige ska vara självförsörjande.

Det har stormat en hel del kring Sverigedemokraterna under året. Och inför valet har man gjort en storstädning i partitoppen. Här kan du se listan över alla SD-ledamöter som petats i höstens val

/
/
Vill du läsa mer om Alternativ för Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.