Söndag 28 Nov
Stockholm

Porrfilter i skolan – så kan det funka

Ung man tittar på en dator
Ska man införa porrfilter i svenska skolor?. Foto: TT

Ska man kunna leta upp porrsidor på skoldatorn? Eller ska skolor införa porrfilter? Här är debatten som delar debattörer, experter och politiker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ska man införa porrfilter på svenska skolor? Det är en fråga som just nu splittrar politiker, experter och debattörer. 

Många barn uppger att de stöter på porr för första gången just i skolan, och många menar att detta kan skada barn på olika sätt. 

Centerpartiet och Kristdemokraterna har uttalat sig positivt till att förbjuda porr på svenska skolor. 

– Vi vill ha ett krav på alla skolor och förskolor att införa ett filter som blockerar pornografi på skolans egna datorer och surfplattor, sa Centerpartiets ledare Annie Lööf till Dagens Nyheter i januari.

Redan idag kan kommuner och skolor införa porrfilter på skolnätverk, och debatten om porrfilter pågår i hela Sverige just nu. Kävlinge och Eskilstuna kommer att inför porrfilter på skolorna, Östersund och Jönköping har sagt nej. 

Men hur funkar egentligen ett porrfilter? Vad finns det för för- och nackdelar?

Tekniska problem

Att skapa och sköta ett porrfilter är inte speciellt enkelt. För att det ska funka måste man ställa in filtret så att filtret själv fattar vad som är olämpligt material. Att söka på porr på sin mobiltelefon skulle inte beröras av filtret så länge man inte är uppkopplad mot skolans nätverk. 

Risken är stor att filtret döljer saker som elever faktiskt ska ha tillgång till – som information om sex och samlevnad, hbtq-rättigheter, relationer och preventivmedel.

Till exempel skulle ett filter mot könsord göra det svårt att söka på fakta om könssjukdomar, eller svar på frågor om ens eget kön. 

Ett dåligt porrfilter skulle alltså kunna sabba ungdomars sexualundervisning.

Däremot kan ett bra filter effektivt filtrera ut porrsidor och annat olämpligt material som inte hör hemma i undervisningen. Filter kan också användas för att filtrera bort annat än porr, som till exempel våldsamt innehåll. 

Röster för och mot

Men även om man hittar ett porrfilter som fungerar betyder inte det att diskussionen är över. Vissa menar att ett porrfilter skulle göra mer skada än nytta, och att ett förbud bara ökar glappet mellan vuxna och barn. 

– Jag tycker att det är upprörande att de har lagt pengar och resurser på något som inte stöds av forskning. Tvärtom visar studier istället att vuxna, där det finns filter, blir mindre benägna att prata om porr och lära barnen att navigera på nätet, har Elza Dunkels tidigare sagt till SVT. 

Nyligen gick SSU:s ordförande till hårt angrepp mot porrbranschen – läs mer om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du porrfilter i skolan är en bra idé?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela