Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är regeringens nya budget – så påverkar den dig

- 16/04/2018, 09:14 -

Polisen, äldre och sjuka är vinnarna i regeringens nya stora vårbudget. Men arbetslösheten är inte alls så låg som regeringen tidigare lovat.

Idag är det dags för regeringen och Magdalena Andersson att lägga fram sin sista vårbudget för mandatperioden. Det är en budget där regeringen gärna vill visa att det går bra för Sverige och att finanserna rullar på. 

Men vad hittar man egentligen i budgeten?

Hela 2,6 miljarder kronor extra blir det jämfört med den budgeten som regeringen presenterade i höstas. Den största satsningen blir på tillgängligheten inom sjukvården, där skjuter regeringen till 600 miljoner. Dessutom kommer 350 miljoner satsas på trygghet för äldre. 

Polisen får mer – men inte mycket

Polisen kommer få 200 miljoner kronor extra i vårbudgeten, och ska gå till att snabbare kunna lösa sexbrott. Men många menar att det inte räcker på långa vägar, och Moderaterna vill istället se en rejäl lönesatsning för polisen. 

#Metoo gör avtryck i budgeten, och regeringen satsar 150 miljoner på åtgärder mot kränkande behandling och sexuella trakasserier. 

Miljöpartiet får sitt

Även Miljöpartiet verkar ha fått med några viktiga frågor i budgeten. Regeringen satsar på att Sverige ska bli fossilfritt, och skjuter bland annat till 170 miljoner till solcellsstöd.

Kostnaden för invandringen går ner

Efter att regeringen och Socialdemokraterna vänt i flyktingpolitiken 2015 har nu kostnaderna gått ner för migration och nyetablering. I vårbudget som lades fram för två år sen, 2016, var anslaget för migration hela 50 miljarder kronor. 2017 blev kostnaden ungefär 40 miljarder. I år beräknas kostnaderna bli 21 miljarder. Det är mindre än var regeringen tidigare haft i sina prognoser. 

Arbetslösheten ett nederlag

Regeringen vill också flagga för att det går bra för Sverige när det gäller jobben. Sysselsättningen är högre än på 25 år, men arbetslösheten är inte tillräckligt låg för att regeringen ska kunna jubla. 

Löftet att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ser ut att misslyckas, och Stefan Löfvens löfte om att ha under sex procents arbetslöshet 2018 har hittills varit ett misslyckande. Enligt regeringen kommer arbetslösheten att ligga kvar på ungefär den nivå den är nu, strax över sex procent. 

Nästa år kommer tv-avgiften skrotas och bli en skatt som i stort sett alla måste betala – läs mer om det här!

Är du nöjd med regeringens budget?