Finansminister Magdalena Andersson
Magdalena Andersson presenterar nya budgeten idag. - Foto: TT

Här är regeringens nya budget – så påverkar den dig

Polisen, äldre och sjuka är vinnarna i regeringens nya stora vårbudget. Men arbetslösheten är inte alls så låg som regeringen tidigare lovat.


Idag är det dags för regeringen och Magdalena Andersson att lägga fram sin sista vårbudget för mandatperioden. Det är en budget där regeringen gärna vill visa att det går bra för Sverige och att finanserna rullar på. 

Men vad hittar man egentligen i budgeten?

Hela 2,6 miljarder kronor extra blir det jämfört med den budgeten som regeringen presenterade i höstas. Den största satsningen blir på tillgängligheten inom sjukvården, där skjuter regeringen till 600 miljoner. Dessutom kommer 350 miljoner satsas på trygghet för äldre. 

Polisen får mer – men inte mycket

Polisen kommer få 200 miljoner kronor extra i vårbudgeten, och ska gå till att snabbare kunna lösa sexbrott. Men många menar att det inte räcker på långa vägar, och Moderaterna vill istället se en rejäl lönesatsning för polisen. 

#Metoo gör avtryck i budgeten, och regeringen satsar 150 miljoner på åtgärder mot kränkande behandling och sexuella trakasserier. 

Miljöpartiet får sitt

Även Miljöpartiet verkar ha fått med några viktiga frågor i budgeten. Regeringen satsar på att Sverige ska bli fossilfritt, och skjuter bland annat till 170 miljoner till solcellsstöd.

Kostnaden för invandringen går ner

Efter att regeringen och Socialdemokraterna vänt i flyktingpolitiken 2015 har nu kostnaderna gått ner för migration och nyetablering. I vårbudget som lades fram för två år sen, 2016, var anslaget för migration hela 50 miljarder kronor. 2017 blev kostnaden ungefär 40 miljarder. I år beräknas kostnaderna bli 21 miljarder. Det är mindre än var regeringen tidigare haft i sina prognoser. 

Arbetslösheten ett nederlag

Regeringen vill också flagga för att det går bra för Sverige när det gäller jobben. Sysselsättningen är högre än på 25 år, men arbetslösheten är inte tillräckligt låg för att regeringen ska kunna jubla. 

Löftet att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ser ut att misslyckas, och Stefan Löfvens löfte om att ha under sex procents arbetslöshet 2018 har hittills varit ett misslyckande. Enligt regeringen kommer arbetslösheten att ligga kvar på ungefär den nivå den är nu, strax över sex procent. 

Nästa år kommer tv-avgiften skrotas och bli en skatt som i stort sett alla måste betala – läs mer om det här!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du nöjd med regeringens budget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.