Måndag 6 Dec
Stockholm

Moderaterna vill betala hela studieskulden för poliser

Ulf Kristersson
Moderaterna presenterade idag nya förslag om polisen. Foto: TT

Om Moderaterna vinner valet i höst kommer de satsa hårt på den svenska polisutbildningen – och till och med avskriva studieskulden för nyblivna poliser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Moderaterna vill att staten ska betala studielånet för den som vill bli polis. Det berättade partiledaren Ulf Kristersson och rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé på en presskonferens i riksdagen idag. 

Tanken är att avskrivning av studielån ska göra det mer attraktivt för den som funderar på att bli polis. Anledningen är att polistätheten i Sverige är låg och att de tomma platserna på polisutbildningen är många. 

I januari i år sökte 9 353 personer till polisutbildningen, men bara 624 kom in.

– Antingen kan vi välja att sänka kraven på blivande poliser, eller får vi göra yrket mer attraktivt. Vi moderater väljer det sistnämnda, sa Tomas Tobé på dagens pressträff. 

Tanken är att lånet börjar skrivas av så fort du börjar jobba som polis efter utbildningen. Efter fem år i tjänst ska hela studielånet vara avskrivet. Om Moderaterna vinner valet ska nya förslaget börja gälla 1 januari 2019 och inkludera alla som går på polisutbildningen. 

För att få fler att plugga till polis vill Moderaterna också öppna upp utbildningar på nya orter runt om i Sverige och också göra det lättare att läsa på distans. 

– Fler borde snegla på polisyrket, vi vill göra det mer fördelaktigt att vilja bli polis. Polisen och förvaret är inte vilka uppgifter som helst, det är statens allra mest grundläggande uppgifter, säger Ulf Kristersson till Nyheter24. 

Och för den som redan är polis vill Moderaterna också höja lönerna - något som Moderaterna tidigare har pratat om. 

Moderaterna räknar med att köra igång sin satsning om de vinner höstens val, och det kommer i så fall kosta 1,1 miljarder kronor fram tills 2022. 

Moderaterna vill också att polisen ska kunna avlägsna tiggare från offentliga platser – läs mer om det här

Tycker du förslaget är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela