Ulf Kristersson
Moderaterna presenterade idag nya förslag om polisen - Foto: TT

Moderaterna vill betala hela studieskulden för poliser

Om Moderaterna vinner valet i höst kommer de satsa hårt på den svenska polisutbildningen – och till och med avskriva studieskulden för nyblivna poliser.


Moderaterna vill att staten ska betala studielånet för den som vill bli polis. Det berättade partiledaren Ulf Kristersson och rättspolitiske talespersonen Tomas Tobé på en presskonferens i riksdagen idag. 

Tanken är att avskrivning av studielån ska göra det mer attraktivt för den som funderar på att bli polis. Anledningen är att polistätheten i Sverige är låg och att de tomma platserna på polisutbildningen är många. 

I januari i år sökte 9 353 personer till polisutbildningen, men bara 624 kom in.

– Antingen kan vi välja att sänka kraven på blivande poliser, eller får vi göra yrket mer attraktivt. Vi moderater väljer det sistnämnda, sa Tomas Tobé på dagens pressträff. 

Tanken är att lånet börjar skrivas av så fort du börjar jobba som polis efter utbildningen. Efter fem år i tjänst ska hela studielånet vara avskrivet. Om Moderaterna vinner valet ska nya förslaget börja gälla 1 januari 2019 och inkludera alla som går på polisutbildningen. 

För att få fler att plugga till polis vill Moderaterna också öppna upp utbildningar på nya orter runt om i Sverige och också göra det lättare att läsa på distans. 

– Fler borde snegla på polisyrket, vi vill göra det mer fördelaktigt att vilja bli polis. Polisen och förvaret är inte vilka uppgifter som helst, det är statens allra mest grundläggande uppgifter, säger Ulf Kristersson till Nyheter24. 

Och för den som redan är polis vill Moderaterna också höja lönerna - något som Moderaterna tidigare har pratat om. 

Moderaterna räknar med att köra igång sin satsning om de vinner höstens val, och det kommer i så fall kosta 1,1 miljarder kronor fram tills 2022. 

Moderaterna vill också att polisen ska kunna avlägsna tiggare från offentliga platser – läs mer om det här

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du förslaget är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.