Prao blir obligatoriskt.
Nu kommer alla som går på högstadiet att praoa. - Foto: TT

Nu måste alla praoa – så här kommer det funka

Som det är idag slipper många högstadieelever undan att praoa – men nu är det slut med det. Från och med nästa termin återinförs obligatorisk prao.


Nu återinförs obligatorisk prao i Sverige. De nya reglerna börjar gälla i nästa termin, skriver SVT. 

Det är regeringen som bestämt att prao numera ska vara obligatoriskt. Sen 1994 har det varit upp till skolorna själva om elever ska ha prao eller inte. Men nu kommer det alltså bli praotvång i hela Sverige. 

Med de nya reglerna hoppas man att alla ungdomar i Sverige ska känna på hur det känns att vara på en riktig arbetsplats. Som det ser ut nu saknar en av fem skolor prao-program. 

– Det här är ett suveränt sätt att förbättra matchningen på arbetsmarknaden, få rätt förväntningar från de unga och på så sätt få en mer välsmord arbetsmarknad som leder till bättre ekonomi, säger Günter Mårder, som är vd för organisationen Företagarna till SVT.

Praon kommer att delas upp på årskurs åtta och nio och hålla på tio dagar – alltså två arbetsveckor. Det innebär alltså att du som går i sjuan idag kommer att ha två veckors prao någon gång i åttan och nian. Du som börjar nian nästa termin kommer inte påverkas av de nya reglerna. 

Det är kommunerna som ansvarar för att alla hittar en praoplats, även om eleven själv kan leta upp en lämplig plats. 

Mer: Ulf Kristersson tackade nej till Jimmie Åkessons fika

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du detta är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.