Jimmie Åkesson
1 av 7
Jimmie Åkesson blev Sverigedemokraternas partiledare 2005. - Foto: TT
Jimmie Åkesson talar
2 av 7
Jimmie Åkesson talar - Foto: Sverigedemokraterna
Partiledare för Sverigedemokraterna
3 av 7
Partiledare för Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson som ung
4 av 7
Jimmie Åkesson som ung
Jimmie Åkesson i debatt med Marit Paulsen
5 av 7
Jimmie Åkesson i debatt med Marit Paulsen
6 av 7
7 av 7

Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons resa till makten

Jimmie Åkesson har varit aktiv inom Sverigedemokraterna i 23 år – partiledare i 13. Här är Åkessons långa resa till makten.


1995 – Jimmie Åkesson går med i Sverigedemokraterna

Efter ett kortare intresse för Moderat skolungdom bestämmer sig den 15-årige Jimmie Åkesson för att ansöka om medlemsskap i Sverigedemokraterna. Enligt honom själv var EU-frågan avgörande, och första kontakten tas hösten 1994. 

– Jag såg mig själv som höger, det visste jag. Och Sverigedemokraterna var det enda ickesocialistiska partiet som var mot EU, har Åkesson sagt i Framgångspodden.

1998 – blir kommunpolitiker

Den unge Åkesson gör kometkarriär i SD. Redan 1997 väljs han in som suppleant i partistyrelsen, och efter valet 1998 får han plats i kommunfullmäktige i Sölvesborg. Under samma tid är han med och återbildar ungdomsförbundet SDU. 

2000 – framgångar i ungdomsförbundet

Jimmie Åkesson väljs till ordförande för ungdomsförbundet SDU, en post han kommer att sitta på fram tills 2005. 

2002 – första mediabevakningen

Bland journalister är intresset för Sverigedemokraterna lågt i början av 00-talet, men under sommaren 2002 får Åkesson stor uppmärksamhet när han och andra SDU-medlemmar stör Center-ledaren Maud Olofssons tal i Almedalen. 

Folkpartiets toppolitiker Marit Paulsen går då fram till Åkesson och debatterar. Det blir det första stora tv-framträdandet för 23-årige Åkesson.

Folkpartiets Marit Paulsen debatterar mot Jimmie Åkesson. Bild: Maja Suslin/TT

2005 – blir partiledare

Efter inre stridigheter lyckas Jimmie Åkesson ta makten i Sverigedemokraterna på partikongressen, och efterträder Mikael Jansson på posten som partiledare. 

Han börjar därefter reformera partiet till en mjukare image. Loggan, som då var en fackla med en svensk flagga formad som en låga, byts ut mot en blåsippa. Personer som ses som för extrema för SD utesluts. 

I valet 2006 får Sverigedemokraterna knappt tre procent, och missar alltså riksdagen.

2007 – mer mediautrymme

Under 2007 börjar Åkesson synas allt mer i media. I april ställer Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin upp på en debatt mot Åkesson. Många tv-tittare som aldrig hört talas om Sverigedemokraterna får sin första bild av Åkesson här. 

Jimmie Åkesson och Mona Sahlin Bild: Janerik Henriksson/TT

2010 – riksdagspolitiker

Under valåret 2010 går Sverigedemokraterna starkt fram i opinionsundersökningarna, och Jimmie Åkesson får allt mer utrymma i media och i debatter. På hösten 2009 får en debattartikel Åkesson skrivit i Aftonbladet om muslimer stor uppmärksamhet, och under våren får SD över fyra procent i vissa mätningar. 

Valet blir en framgång för Åkesson och Sverigedemokraterna. Partiet får 5,7 procent och säkrar därmed tjugo mandat i riksdagen. 

Jimmie Åkesson på SD:s valvaka 2010. Bild: Fredrik Sandberg/TT

2012 – järnrörsskandalen

Hösten 2012 avslöjar Expressen att flera SD-toppat svinat runt på stan inför valet 2010, och bland annat kallat en kvinna ”hora” och komikern Soran Ismail för ”babbe”. Skandalen är ett faktum, och partitoppen Eric Almqvist avgår. Däremot ökar Sverigedemokraterna rejält i opinionsmätningarna efter skandalen.

2014 – valframgångar och sjukskrivning

Valåret 2014 blir en succé för SD. I EU-valet i maj får man över nio procent, och i riksdagsvalet i september blir Sverigedemokraterna tredje största parti med 12,9 procent av rösterna. 

Men, framgången har ett pris. Strax efter valet meddelar Åkesson att han sjukskriver sig på obestämd tid. I boken "10 år som partiledare" berättar Åkesson om hur han efter en partiledardebatt insåg att han hade gått in i väggen. 

"Det höll inte längre. Direkt efter debatten bokade jag ett flyg hem till Blekinge".

2015 – comeback och nya framgångar

Men för Åkesson blir inte sjukskrivningen speciellt lång. Redan våren 2015 är SD-ledaren tillbaka. Under höstens flyktingström når partiet nya höjder i opinionsmätningarna, och partiet får 19 procent i Sifos decembermätning, något som fortfarande är en toppnotering. 

Jimmie Åkesson håller vårtal 2015. Bild: Anders Wiklund/TT

2017 – näst största parti

I januari 2017 kan Jimmie Åkesson ta ännu ett steg in i värmen, när Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra meddelar att Moderaterna nu skulle börja föra samtal med Sverigedemokraterna. AKB öppnar också för en gemensam alliansbudget redan följande höst. I praktiken innebär det att Sverigedemokraterna har chansen att fälla regeringen redan 2017. 

Det visar sig vara en dålig taktik för Moderaterna, som tappar stort i opinionsmätningar, men för SD är det en stor framgång. Under våren och sommaren etablerar sig Sverigedemokraterna som Sveriges näst största parti. Efter att Ulf Kristersson tar över makten i Moderaterna under hösten går M åter om SD.

2018 – nytt succéval?

I valrörelsen kommer Sverigedemokraterna satsa runt 50 miljoner kronor på att försöka få nya framgångar. Man ligger bra till i opinionsmätningarna, de flesta undersökningarna visar att SD ligger strax under 20 procent, och Jimmie Åkesson har vid flera tillfällen sagt att man kan bli största parti. 

Frågan är bara vad nästa steg är för Åkesson och SD – ska man försöka sätta sig i en regering eller vill man hålla sig utanför den direkta makten?

Åkesson inför debatt med Stefan Löfven. Bild: Jessica Gow/TT

LÄS MER: Här är partiledarnas konstigaste, skummaste och dummaste citat

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du någonsin röstat på Sverigedemokraterna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.