Fredag 17 Sep
Stockholm

Nu är det klart: Det blir en samtyckeslag redan i sommar

Våldtäkt
Riksdagen har röstat ja till en samtyckeslag. Foto: TT

Som väntat sa riksdagen idag ja till regeringens förslag på samtyckeslag. Nya lagen kommer att träda i kraft redan om drygt en månad.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Idag röstade riksdagen ja till förslaget om att införa samtyckeslag i Sverige. Det innebär att nya lagen träder i kraft den 1 juli nu i sommar. Här kan du läsa om vad en samtyckeslag innebär.

Nya lagen innebär att det kommer bli olagligt att ha sex med en person om den personen inte vill det. 

Gärningsmannen kommer inte längre behöva använda sig av våld eller tvång för att ett övergrepp ska räknas som våldtäkt. Det räcker nu med att personen aktivt visar att hen inte vill ha sex eller inte ger aktivtsamtycke till sex. 

Två nya brottsrubriceringar införs; oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Maxstraffet för dessa brott ska vara fyra års fängelse.

Dessutom höjs nu minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn från fyra till fem års fängelse. 

Tanken är också att den som utsätts för sexualbrott nu ska få hjälp och stöd mycket tidigare i processen än idag. Den utsatte ska få ett målsägarbiträde direkt när anmälan görs, enligt nya lagen. 

Redan innan valet 2014 frågade Nyheter24 Morgan Johansson om en samtyckeslag skulle bli aktuell om han blev justitieminister. 

– Någon form av reformering i sexualbrottslagstiftningen kommer definitivt att ske, sa han då

Här får skolelever resa kollektivt helt gratis – hela sommaren

Tycker du detta är bra?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela