Inte rasist men
1 av 2
Simon Andersson, IRM - Foto: TT/IRM
2 av 2

Hundratals har delat Simons inlägg – utan att ha läst det

Inlägget om nationalsången går just nu viralt på Facebook. Men det är ganska tydligt att ingen tagit sig tid att läsa det.


Det här med källkritik är inte alltid så lätt. Men ett hett tips är att faktiskt läsa ett inlägg innan man delar det på Facebook. 

Dock visar det sig att många helt struntar i detta, visar ett experiment av Simon Andersson från sajten Inte Rasist Men...

Andersson bestämde sig för att ta en skärmdump på ett inlägg om att nationalsången inte får sjungas i svenska skolor (något som så klart inte stämmer), och att sen dela inlägget med en helt annan text:

"Den här bilden förklarar samtiden väldigt bra. Det nationalistiska kedjebrevet som berör myten om nationalsången i skolor får alltså över 1700 delningar. Den pedagogiska förklaringen är skriven enligt 'Sverigevännernas' instruktionsbok. Versaler, nationalistiskt tema, flera halmgubbar samt en uppmaning om att dela inlägget för att påvisa att det inte är rasistiskt att göra så. Vi måste börja betrakta den här rörelsen som en enda stor sekt. En postmodern reaktion på källkritiken."

Nu har hundratals delat inlägget. Men många av dem verkar inte riktigt ha läst det. 

”Delat. För att jag är SVENSK”, skriver en i kommentarerna. 

”Alla normala länder på vår planet har sin egen NATIONALSÅNG,, det räcker att en kollar på sporten och dom som vinner så spelas deras nationalsång upp”, skriver en annan. 

– Förra året delade jag en bild på en tom buss. Då såg personer en bild på kvinnor i burka och rasade, det delades ganska flitigt då också. Människor tittade på bilden och inte själva inlägget, säger Simon Andersson till Nyheter24. 

Och ja, det verkar inte riktigt som att det går att stoppa inläggets spridning. Trots att Simon Andersson nu ändrat texten. 

– Jag har nu uppdaterat inlägget med en uppmaning om att inte dela det. De delar fortfarande, säger Andersson. 

Hur ska du själv fira nationaldagen?

– Jag ska ta ledigt från sociala medier.

Här är inlägget: 


Visste du att Jimmie Åkesson har ett otippat drömjobb? Läs mer om det här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om att det är olagligt att sjunga nationalsången?
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.