Fredag 17 Sep
Stockholm

Hundratals har delat Simons inlägg – utan att ha läst det

Inte rasist men
1 av 2
Simon Andersson, IRM. Foto: TT/IRM
2 av 2

Inlägget om nationalsången går just nu viralt på Facebook. Men det är ganska tydligt att ingen tagit sig tid att läsa det.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det här med källkritik är inte alltid så lätt. Men ett hett tips är att faktiskt läsa ett inlägg innan man delar det på Facebook. 

Dock visar det sig att många helt struntar i detta, visar ett experiment av Simon Andersson från sajten Inte Rasist Men...

Andersson bestämde sig för att ta en skärmdump på ett inlägg om att nationalsången inte får sjungas i svenska skolor (något som så klart inte stämmer), och att sen dela inlägget med en helt annan text:

"Den här bilden förklarar samtiden väldigt bra. Det nationalistiska kedjebrevet som berör myten om nationalsången i skolor får alltså över 1700 delningar. Den pedagogiska förklaringen är skriven enligt 'Sverigevännernas' instruktionsbok. Versaler, nationalistiskt tema, flera halmgubbar samt en uppmaning om att dela inlägget för att påvisa att det inte är rasistiskt att göra så. Vi måste börja betrakta den här rörelsen som en enda stor sekt. En postmodern reaktion på källkritiken."

Nu har hundratals delat inlägget. Men många av dem verkar inte riktigt ha läst det. 

”Delat. För att jag är SVENSK”, skriver en i kommentarerna. 

”Alla normala länder på vår planet har sin egen NATIONALSÅNG,, det räcker att en kollar på sporten och dom som vinner så spelas deras nationalsång upp”, skriver en annan. 

– Förra året delade jag en bild på en tom buss. Då såg personer en bild på kvinnor i burka och rasade, det delades ganska flitigt då också. Människor tittade på bilden och inte själva inlägget, säger Simon Andersson till Nyheter24. 

Och ja, det verkar inte riktigt som att det går att stoppa inläggets spridning. Trots att Simon Andersson nu ändrat texten. 

– Jag har nu uppdaterat inlägget med en uppmaning om att inte dela det. De delar fortfarande, säger Andersson. 

Hur ska du själv fira nationaldagen?

– Jag ska ta ledigt från sociala medier.

Här är inlägget: 


Visste du att Jimmie Åkesson har ett otippat drömjobb? Läs mer om det här

Vad tycker du om att det är olagligt att sjunga nationalsången?
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela