Måndag 27 Sep
Stockholm

Sverigedemokraterna fick 57 procent i skolval

Jimmie Åkesson
Det var på Österängsgymnasiet i Kristianstad SD fick 57%. Foto: TT

När resultatet kom upp på skärmen var det många som höjde på ögonbrynen. Men omröstningen har fått stark kritik både från politiker och elever.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är valår, och många skolor runt om i Sverige passar på att arrangera debatter och skolval. 

Även på Österängsgymnasiet i skånska Kristianstad anordnades det ett skolval förra veckan. Precis innan valet hade en debatt mellan alla riksdagspartier hållits i skolans aula. Resultatet har blivit en riktig snackis. 

Av de 262 som röstade röstade 150, alltså nästan 60 procent, på Sverigedemokraterna.

SD-politikern Niclas Nilsson, som debatterade för partiet i skolan tror att allt fler elever har insett att "alla inte beter sig på ett trevligt sätt". 

– Vi hade inte alls så högt stöd inför förra valet, säger Nilsson till Kristianstadbladet.

Men valet får kritik både från politiker och elever, skriver Kristianstadbladet. 

"Lärare sa åt oss att 'rösta rätt'"

När man röstade kunde andra se vad man röstade på, och en elev menar att lärare kan ha påverkat valet genom att skoja om vad eleverna skulle rösta på. 

Dessutom var det en av lärarna som sa åt oss att vi skulle "rösta rätt" och blinkade åt oss och sa att vi annars skulle få sänkt betyg, så jag tror att många röstade på SD på ren trots. Ska inte lärare vara objektiva och inte påverka eleverna? Sedan kunde ju alla se vad den andra röstade på, så är det inte i riktiga val, säger en elev till KB. 

Vissa misstänker till och med att omröstningen kan vara manipulerad. Anledningen är att Sverigedemokraternas stapel gick upp väldigt, väldigt fort. 

– Vi fick först veta adressen till en hemsida som vi skulle gå in på och sedan skulle vi slå in en kod innan vi kunde trycka på mentometerknappen och det tog en stund att göra det. Det är omöjligt att så många som hundra hann göra allt det där på bara någon sekund, säger en elev till Kristianstadsbladet

Näst flest röster i valet fick Moderaterna. 

Visste du att motstånd till invandring ofta kan kopplas till bitterhet? Läs mer om det här!

Kommer du rösta på SD?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela