Stockholm

Nej, lärare ska inte säga åt elever att "rösta rätt"

Ett skolval på en gymnasieskola i Kristianstad har blivit en stor snackis. En lärare ska ha sagt åt eleverna att "rösta rätt" eller riskera att få dåliga betyg.


Läs mer

Det känns ju som att det inte ska behöva sägas alls. Men tydligen finns det behov av att lära gymnasieskolor hur en demokrati fungerar. 

Förra veckan hölls skolval på en gymnanieskola i Kristianstad. Resultatet blev direkt en riktig snackis – Sverigedemokraterna fick nämligen nästan 60 procent av rösterna. 

Enligt Kristianstadsbladet finns det många olika teorier om varför det blev så. Någon menar att det var grupptryck, en annan vill peka på att omröstningen kan vara manipulerad. Men vi måste prata om skolans fullständiga haveri. 

För det första. Om du är rektor och läser detta. Gör inte som Österängsgymnasiet i Kristianstad. 

Att andra elever kan se vad man röstar på, och att dessutom göra det lätt att påverka omröstningen utifrån? Det är som att ni ber eleverna tappa tron på demokratin. Gör ett ordentligt skolval med valsedlar och urnor. Förlita inte er på någon app ni googlat fram.

Men det är en sak som en elev sa till Kristianstadsbladet som gav mig rysningar längs ryggraden. 

Det var en av lärarna som sa åt oss att vi skulle 'rösta rätt' och blinkade åt oss och sa att vi annars skulle få sänkt betyg, så jag tror att många röstade på SD på ren trots. Ska inte lärare vara objektiva och inte påverka eleverna?”

Jo, verkligen. Det är verkligen helt sinnessjukt att en lärare beter sig så här. Det spelar ingen roll om hen försökte vara skön eller rolig – det här är ett fullständigt oacceptabelt beteende. 

Österängsgymnasiet i Kristianstad har skadat ungdomars syn på fria val. Förmodligen kommer många av de här unga vuxna ha en obskyr syn på vuxenvärlden och demokrati under en lång tid framöver. Ska vi ta och gissa vilka politiska krafter som gynnas av det?

Det är väldigt skrämmande att en svensk gymnasieskola har så lite respekt för grundläggande värderingar och demokrati. Hur många fler skräckexempel finns det där ute i landet? Finns det fler skolor som Österängsgymnasiet där ute i landet, och hur många? 

Om vi bryr oss om vår demokrati måste vi börja ta elevers engagemang på allvar, speciellt i en valrörelse som helt verkar ha glömt bort alla under 30. Annars är risken att vi får en förlorad demokratisk generation. Resultatet kan bli katastrofalt. 

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.