Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så tycker de politiska partierna om snus och cigaretter

- 26/06/2018, 08:39 -

Snart är det val. Men hur kommer partierna påverka dig som röker eller snusar? Här är en snabb sammnafattning för dig som vill ha koll på tobakspolitiken.

Cigaretter är farliga och utgör ett hälsoproblem. Snus är inte lika allvarligt. Ungdomar ska inte börja röka. 

Så kan man i stora drag sammanfatta vad alla de åtta riksdagspartierna tycker om tobaken. Men partierna har faktiskt lite olika strategier hur man ska nå en friskare och mer rökfri värld. 

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet vill att tobaksprodukter ska gömmas i butikerna, alltså ett så kallat ”exponeringsförbud”. V menar att detta gör att färre ungdomar börjar röka, och att det blir lättare för vuxna att sluta.

Vänsterpartiet vill också förbjuda rökning på uteserveringar, skriver SVT. 

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna har under tid i regering lagt fram förslag på att förbjuda rökning på uteserveringar, förbud mot tobaksreklam i butiker, och hårdare tag mot smuggelcigg. Man han också genomfört lagar som ska förbjuda smaksatta cigaretter. Även tobaksskatten har höjts. 

Så sent som i vintras föreslog socialminister Annika Strandhäll att rökning på uteserveringar skulle förbjudas.

Miljöpartiet

Miljöpartiet har under de senaste fyra åren ingått i regeringen, och ställt sig bakom de höjningar på tobaksskatten som införts. Precis som S och V är man positivt inställd till att förbjuda rökning på uteserveringar. 

Samtidigt vill Miljöpartiet att den som slänger snus och fimpar omkring sig ska kunna bötfällas. 

2016 skrev MP:s riksdagsledamot Rasmus Ling ett förslag om att det inte ska gå att förbjuda folk från att snusa på jobbet. 

Centerpartiet

Centerpartiet vill också förbjuda rökning på lekplatser och perronger, men inte på uteserveringar. Man vill heller inte förbjuda butiker från att göra reklam för snus och cigaretter. 

Liberalerna

L anser att det ska vara upp till restaurangägarna att bestämma om rökförbud, och att det är okej med reklam för tobak i butiker. Liberalerna är också emot ett generellt rökförbud i utomhusmiljöer, eftersom man anser att det till exempel kan finnas perronger där röken inte skadar. 

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna vill också ha rökförbud på uteserveringar, men anser att det kan finnas delar av en uteservering där rökning går bra, ungefär som rökrum inomhus. 

Sverigedemokraterna vill varesig höja eller sänka tobaksskatten från dagens nivåer. 

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna vill ha exponeringsförbud i butiker för cigaretter men inte för snus, och att kommuner ska kunna införa rökfria zoner vid till exempel lekplatser. 

Däremot anser man att civilkurage och marknadskrafter är lösningen på rökning utomhus och på uteserveringar. 

Moderaterna

Moderaterna har samma inställning till tobak som Centerpartiet. 

Man vill alltså tillåta rökning på uteserveringar, men förbjuda i andra offentliga miljöer. Man vill också att det ska vara fortsatt tillåtet för butiker att göra reklam för tobak. 

MER OM POLITIK: Så mycket tjänar Stefan Löfven – jämfört med världsledarna