Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vallokalerna har varit stängda i

 
Dagar
 
Timmar
 
Minuter
 
Sekunder

Sverige har fortfarande ingen ny regering

Det här står Centerpartiet för

Maktkamp24 | 23/08/2018 08:41

Sedan Annie Lööf tog över som partiledare 2011 så har Centerpartiet skördat många framgångar och växt i opinionsmätningarna. Men vad står egentligen Centerpartiet för och vad är deras viktigaste frågor?

Den 9.e september öppnar vallokalerna sina dörrar runt om i Sverige. Då är det dags för många unga runt om i landet att rösta för första gången. Och vad ska du egentligen rösta på? Ja det är inte alltid lätt att veta.

Därför kommer vi på Nyheter24 att reda ut för dig vad varje riksdagsparti står för och vad deras viktigaste frågor är. Och idag är det Centerpartiets tur!

Från bondeförbund till parti

Javisst! Innan Centerpartiet aka Centern antog sitt nuvarande namn 1957 så hette nämligen partiet Bondeförbundet. Och namnet säger nästan sig självt:

Bondeförbundet skapades för att värna om landsbygden och som jobbade väldigt starkt för decentraliseringen då Sverige i takt med folkhemsrörelsen blev mer och mer urbaniserat. Folket flydde helt enkelt landsbygden och så kunde vi ju inte ha det?

Och visst – centern profilerar sig än idag som ett parti som arbetar med frågor om landsbygd och decentralisering men har även blivit en röst för miljöfrågor på högerblocket under årens gång.

På tal om högerblocket så kanske vi ska reda ut vart vi har Centern på den politiska kartan.

Politisk karta
Karta över de partierna. Bildkälla: Nyheter24

Lite som grafen visar så är Centern ett socialliberalt parti som faktiskt, tro det eller ej, kan anses som mer liberala än Liberalerna själva. 

Centern ingår även i den så kallade Alliansen. Det är ett samarbete mellan de fyra partierna i riksdagen som anses som borgerliga. Det vill säga: Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Fruktansvärt förmögna

2005 så valde Centerpartiet att sälja företaget Centertidningar AB och kunde i och med det inkassera hela 1,8 miljarder kronor för tidningarna. Något som har gjort så att partiet kan titulera sig som ett av världens rikaste partier, enligt Dagens samhälle.

Centerns hjärtefrågor

Så här skriver Centerpartiet på sin hemsida gällande sin politik:

"Närodlad politik beskriver vår syn på var jobben skapas, och var makten ska ligga. För en grön omställning till ett hållbart samhälle behövs fler gröna jobb. Vi är övertygade om att miljö och tillväxt i hela landet är varandras förutsättning."

Jobb

– Centern vill skapa bättre villkor för jobbskaparna. Småföretagen, som står för fyra av fem nya jobb ska få möjlighet att växa och anställa fler.

– Centern vill sänka trösklarna till arbetsmarknaden, skrota vissa utestängande lagar och regler. Detta för att få ut människor i jobb.

Miljön

– Centern vill Sverige ska vara 100 procent förnybart. Den gröna omställningen måste målmedvetet fortsätta inom produktion av energi, resor och godstransporter. Giftfri vardag.

– Giftiga och hormonstörande kemikalier måste bort. Ingen ska behöva oroa sig för att mat eller leksaker är giftiga.

Läs även: Så tycker de politiska partierna om snus och cigaretter

Kommer du att rösta på Centerpartiet den 9:e september?