Sverigedemokraternas största problem
Jimmie Åkesson har stora utmaningar både före och efter valet. - Foto: TT

Inför valet – här är Sverigedemokraternas 5 största problem

En röst på SD i kommunvalet är ofta en bortkastad röst – samtidigt fortsätter partiet vara isolerade i riksdagen. Och vem ska leda partiet i nästa valrörelse? Karl Anders Lindahl listar Jimmie Åkessons största problem.


Valet kommer att bli en stor framgång för Sverigedemokraterna. Frågan är egentligen bara hur pass stora de blir. Men oavsett om SD blir tredje största, näst största eller till och med största parti så finns det stora problem partiet måste handskas med både före och efter valet. 

Om man inte tar utmaningarna på allvar kommer dessa fem problem att på sikt helt och håller smula sönder partiet. Här är Sverigedemokraternas fem största problem:

1. Isoleringen

Sverigedemokraterna ser ut att bli stora i valet – och partiet kan mycket väl hamna en bra bit över 20 procent. Men, det behöver inte betyda att man får något större inflytande i en framtida regering. 

Andra partier vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna, och en fortsatt isolering kan bli väldigt frustrerande för Sverigedemokraterna och dess väljare. 

2. Kommunerna

Ja, att SD ökat rejält senaste åren har väl ingen missat. Men på kommunnivå står det stilla. Enligt tidningen Dagens Samhälle är det bara 11,5 procent som tycker bäst om SD när det gäller kommunpolitiken. 

Och Sverigedemokraterna har ett jättestort problem med tomma stolar ute i landet – hela 78 stycken. I många kommuner är därför en röst på Sverigedemokraterna mer eller mindre bortkastad. 

3. Framtiden

Problemet med kommunerna har också gjort att Sverigedemokraterna har problem med återväxten. 2016 kastade man ut hela ungdomsförbundet SDU, och under nästan 15 år har partiet styrts av en liten stark kärna. Många inom partiet har kritiserat interndemokratin – eller snarare bristen på den.

Partiets toppstyrning gör det inte bara svårt att få grepp om kommunerna – det gör också att SD har svårt att skaffa den kunskap och bredd som behövs i ett stort parti. 

Och hur kommer den absoluta toppen se ut under mandatperioden? Jimmie Åkesson har varit partiledare sen 2005. Kommer han orka leda Sverigedemokraterna i valet 2022? Och om inte, vem kan och vill ta över?

4. Skandalerna

Skandaler och SD går hand i hand. Och bland kärnväljarna kanske det inte spelar så stor roll att Björn Söder inte tycker att judar kan vara svenskar, eller att SD-företrädare med jämna mellanrum utesluts för rasistiska uttalanden. 

Men det spelar roll i långa loppet. Beröringsskräcken från de andra partierna blir bara större ju fler skandaler som briserar. 

Så länge skandalerna fortsätter är Sverigedemokraterna ett parti som kommer ha svårt att framstå som seriöst.

5. Hotet från höger

Sverigedemokraterna var länge helt ohotade som invandringskritiskt antietablissemangsparti. 

Men nu har konkurrensen hårdnat. Den före detta SDU-ledaren Gustav Kasselstrand har startat nya partiet Alternativ för Sverige, och fått tre stycken tunga SD-ledamöter i riksdagen att gå över till AfS (för övrigt har 11 av 49 ledamöter för SD lämnat sina poster sen valet 2014).

Det är tydligt att Alternativ för Sverige vill ta både väljare och politiker från Sverigedemokraterna – kommer de att lyckas?

Bara hälften av Sverigedemokraternas väljare ser nazistiska organisationer som ett hot mot demokratin – läs mer om det här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på SD?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.