Jonas Sjöstedt
Jonas Sjöstedts vänsterparti kan bli valets stora vinnare. - Foto: TT

Det här står Vänsterpartiet för

Vänsterpartiet förväntas göra ett bra val 2018. Men vad vill egentligen partiet? Det reder vi på Nyheter24 ut.


00-talet och 10-talet har inte direkt varit någon guldålder för Vänsterpartiet. I valen har V legat på 5-6 procent, och 2011 låg man till och med under riksdagsspärren i vissa mätningar. 

Men nu har det börjat hända ett och annat för Jonas Sjöstedt, som i de flesta mätningar ligger på runt tio procent ett par månader innan valet. 

Vänsterpartiet hette förr Vänsterpartiet Kommunisterna, och innan dess Sverige Kommunistiska Parti. När Sovjetunionen höll på att falla ihop i slutet av 80-talet ville många i partiet ta avstånd från kommunismen, och sen 1990 heter partiet bara Vänsterpartiet. 

Men så sent som 2004 hade Vänsterpartiet en partiledare, Lars Ohly, som kallade sig för kommunist. 

Vänsterpartiet hade sin hittills bästa period under slutet av 90-talet. Sen valet 2014 har man stått utanför regeringen men budgetförhandlat med Socialdemokraterna, något som gjort att V fått igenom mycket av sin politik.

Men vad vill Vänsterpartiet?

Vänsterpartiet är ett socialistiskt parti, och ligger till vänster om Socialdemokraterna i det rödgröna blocket. Det innebär att V gärna pratar om att mycket i samhället ska vara gratis, men att man samtidigt ska ha höga skatter.

Ekonomi

Vänsterpartiet pratar om att en ekonomisk elit har sprungit ifrån vanligt folk och att ojämlikhet och ekonomiska klyftor skadar samhället. Man vill också att välfärdsstaten ska vara stor. För att finansiera det vill man bland annat ha förmögenhetsskatt. Men vill också ha hårdare tag mot skattesmitare och avskaffa rut-avdraget. 

V vill också öka jämställdheten genom att tvinga föräldrar att ta ut lika mycket föräldraledighet. 

Flyktingpolitik

Vänsterpartiet vill ha ett öppnare flyktingmottagande. Man ser flyktingar som en möjlighet att göra Sverige starkare och bättre, och att rasistiska argument använts för att strama åt mottagandet. V vill återinföra permanenta uppehållstillstånd för flyktingar och göra familjeåterföreningar lättare. 

Klimat

Vänsterpartiet vill också satsa på klimatet, bland annat genom att förbjuda bensinbilar efter 2025, och satsa mer på kollektivtrafik och tåg. För att betala för detta vill man ha en "miljonärsskatt", eftersom man anser att det är rika människor som skadar klimatet mest.

Intresserad av att veta mer om Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt? Här är allt du behöver veta om honom.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på Vänsterpartiet
Tack för din röst!