Oldoz Javidi petas nu från rikdagslistan.
Feministiskt Initiativ har inte längre förtroende för Oldoz Javidi. - Foto: Fi/TT

Oldoz Javidi (Fi) petas efter uttalande om Israel

Oldoz Javidi, riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ, petas nu från partiets riksdagslista efter ett uppmärksammat uttalande om Israel.


En av valrörelsens största skandaler hittills är ett faktum. 

Det är Feministiskt Initiativs riksdagskandidat Oldoz Javidi, som till vardags jobbar som skådespelare och clown, som nu petas från valsedlarna efter ett mycket uppmärksammat uttalande. 

Det var i en intervju i tidningen Feministiskt perspektiv som Javidi uttryckte sina åsikter om Israel, där hon tyckte att israeler borde bo i USA istället för Israel. 

– Jag måste ju tillåtas drömma om en sådan lösning, sa Javidi i intervjun. 

Kritiken mot Javidis uttalande blev massiv, och många inom Fi ville att hon skulle petas från partiets riksdagslista. Förra veckan twittrade ungdomsförbundet Unga Feminister ut att man krävde att Javidi skulle petas från listan. 

Unga Feminister går hårt mot Oldoz Javidi på Twitter.

Så här skriver Feministiskt initiativ på sin hemsida: 

"Partistyrelsen har inte längre förtroende för Oldoz Javidi, då hon inte längre samverkar med partistyrelsen för att återskapa förtroendet för henne och partiet, med anledning av det antisemitiska uttalande hon gjorde i Fempers som Feministiskt initiativ tagit starkt avstånd från. Vi har därför idag uppmanat Oldoz Javidi att lämna sin plats på riksdagslistan."

Själv tycker Javidi att hon blivit felciterad och missförstådd, och att hennes uttalande inte var det minsta antisemitiskt. Hon menar att det pågått ett drev mot henne där hon kallats "antisemit, rasist, homofob, nazist och islamist". 

I en debattartikel i Expressen skriver hon att "ingenstans i den aktuella intervjun finns det något som överhuvudtaget benämner judar. Staten Israel är inte synonymt med judar". 

Feministiskt Initiativ menar att man sen tidigare driver studiecirklar om antisemitism och rasism, och att man nu ska samla riksdagskandidaterna och diskutera det som hänt. Man kommer också hålla en utbildning för kandidaterna som handlar om antiseminism. 

Feministiskt Initiativ var nära att komma in i riksdagen 2014, men ligger i år mycket sämre till i opinionsmätningarna. 

Kommer Fi komma in i riksdagen? Svaret har du här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på Fi?
Tack för din röst!