Stefan Löfven tittar på fotboll.
SSU har en helt ny låt. - Foto: TT

Så här låter Socialdemokraternas nya vallåt

Det hörs verkligen att det är valår. Nu har SSU och Socialdemokraterna släppt en helt ny vallåt. Vad tycker du om den?


Det är valår. Vare sig man vill eller inte. Och medan vissa sliter för att dela ut valsedlar, göra snygga affischer och spännande event så finns det andra som spelar in musik. 

Ja, ingen valrörelse utan politiska vallåtar, och nu har Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU varit framme och spelat in låten "Starkare tillsammans".

Den poppiga låten utgår från ramsan "Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen" och handlar till stor del om att Stefan Löfven ska fortsätta få vara statsminister. 

En del av låten har till och med en del av ett Löfven-tal inklippt. 

Men hur bra är låten då? Inte så superbra, enligt Nyheter24:s proffstyckare. 

– När jag slutade nian spelade min klass in en låt tillsammans. Det lät ungefär så här, säger Nyheter24:s musikexpert Hannah Rohrmüller om låten.

Låten lanserades under SSU:s valläger nu i veckan med ett live-framträdande av ordföranden Philip Botström och vice ordförande Andrea Törnestam, och inte helt oväntat har reaktionerna från SSU:s politiska motståndare varit... blandade. 

Karl Opdal från Moderaterna i Karlstad har en teori om låten (är det bra eller dåligt?)


Muf:s Erik Lundgren är inte så imponerad.Inte heller Moderaterna i Uppsalas Sara Persson verkar älska låten.
Inte heller Moderaterna i Uppsalas Sara Persson verkar älska låten.

Vanligt med valsång

Att partier och ungdomsförbund släpper musik inför ett val är inte ett dugg ovanligt – faktum är att det är en helt egen genre. Ibland får en politisk organisation för sig att släppa ett helt val-album, som till exempel Centerpartiets ungdomsförbund CUF inför valet 1976 och Feministiskt Initiativ 2014

1991 lyckades Bert Karlsson och Ian Wachtmeisters parti Ny demokrati till och med få in sin låt "Drag under galoscherna" på svensktoppen, och 2014 blev Centerpartiets "Nära dig" något av en hit – och gjordes även i dansbandsversion. 2010 lyckades Vänsterpartiet få med sig popstjärnan Andrés Esteche till låten "Robin Hoods vänner". 

En av de mer kända låtarna som gjorts av ungdomsförbund är "Sverige jobbar", som gjordes av Moderaternas ungdomsförbund MUF inför valet 2010. Låten ses ofta som en av de bättre låtarna som gjorts av politiker, och spelas fortfarande friskt på MUF:s fester. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om låten?
Tack för din röst!