Peg och Penny gillar inte Sverigedemokraterna.
Systrarna Parnevik gillar inte Sverigedemokraterna. - Foto: TT

Peg och Penny Parnevik om SD: "De är så läskiga"

I podden "Pillowtalk" pratar systrarna Parnevik om politik och valet – och om vad som händer när rädsla blir en del av det politiska samtalet.


I senaste avsnittet av Peg och Penny Parneviks podcast Pillowtalk snackar systrarna politik. Det blir ett långt samtal om svenska valet, feminism och populism. 

Gjorde valkompass

För att systrarna Parnevik skulle känna sig lite mer förberedda inför valet gick de in på alla partiernas hemsidor, och gjorde en valkompass – och de fick lite olika resultat. Peg fick Centerpartiet och Miljöpartiet högst upp på sin kompass – Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet hamnade längst ner. 

För Penny hamnade Miljöpartiet och Vänsterpartiet längst upp. 

– Jag har gått in och kollat på vad de står för, och jag är faktiskt inte helt hundra om jag kommer rösta på något av de partierna, säger Penny om kompassresultatet. 

Systrarna Parnevik pratar också om hur islamofobi, rasism och rädsla öppnar dörren för politiker som Donald Trump och partier som Sverigedemokraterna. De sätter stort fokus på att läsa på noga om partierna och deras politik. 

– Rädsla är ett mäktigt vapen. Det är det vapen Trump använder, och när folk är rädda handlar de på ett sätt de inte skulle göra annars, säger Peg Parnevik i podden. 

Till attack mot Sverigedemokraterna

I avsnittet riktar systrarna Parnevik hård kritik mot Sverigedemokraterna och undgomsförbundet Ungsvenskarna.

– De är galna, så läskiga, säger Penny.

Systarna Parnevik (Claudio Bresciani/TT)

Hon fortsätter:

– De säger att de vill skydda oss kvinnor och straffa de som våldtar. Men, vilka är det som SD menar våldtar, vem är den stora fienden för SD? Alla som inte är helsvenskar, alla som inte har nordiskt utseende, blonda, blåögda är fienden, säger Penny Parnevik i podden.

Systrarna säger också att Sverigedemorkaterna är rasistiska, men att inte svenskar i allmänhet är det, speciellt inte den yngre generationen. 

– Vi är bättre än så här. Jag ser hur ni diskuterar och argumenterar, vi är bättre, säger Penny Parnevik i podden. 

Men Sverigedemokraterna själva känner inte igen sig i systrarnas beskrivning – och SD:s informationschef Henrik Gustafsson undrar vilket partiprogram de läst.

– De påståenden som görs är obegripliga för oss och saknar all form av verklighetsförankring. Vi ser inte människor som fiender vilket också tydligt framgår i vår politik. Vi är idag det enda parti som förespråkar assimilering, vilket innebär att vi vill inkludera och involvera människor som kommit till vårt land, säger Henrik Gustafsson till Nyheter24. 

Du vet väl att du väldigt snart kan börja förtidsrösta? Här är allt du behöver veta om hur det går till!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du läsa på inför valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.