Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraternas långfilm togs ner från Youtube

- 03/08/2018, 10:58

Sverigedemokraternas dokumentär om Socialdemokraterna hade bara legat uppe i 38 timmar när den togs ner från Youtube. Men nu är den tillbaka igen.

En av veckans stora snackisar har varit att Sverigedemokraterna släppt en långfilm. Den 1 augusti släppte SD via sin egen tidning Samtiden en 105 minuter lång dokuemntär – om Socialdemokraterna. 

Dokumentären tar upp den antisemitiska och rasistiska stämning som fanns i Sverige och i vissa delar av socialdemokratin under tidigt 1900-tal – filmen är en uppenbar strategi för att ge SD-väljare argument när socialdemokrater påminner dem om SD:s nazistiska 

Videon hade på torsdagskvällen haft över 200 000 visningar, och skapat stor debatt. 

Vissa menar att det är viktigt att belysa Socialdemokraternas historia – andra menar att det som sägs i dokumentären är känt sen länge och att SD försöker hårdvinkla historien.

– Det är klart att det är viktigt för oss att våra sympatisörer får fakta och information inför valrörelsen, men man vill alltid nå ut till så många som möjligt, sa Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein till Nyheter24 inför lanseringen av filmen. 

Men nu kommer nästa kapitel i sagan om Sverigedemokraternas långfilm – videon, som lades upp på onsdagen, togs på torsdagskvällen ned från Youtube. 

Det må vara att tecken för vår samtid att information som är obekväm för vissa har en tendens att försvinna”, skriver SD på sin Facebook-sida.

– Vi har inte fått någon vettig förklaring till varför, vi fick ett standardmeddelande om att det var ”sexual, violent content”, sånt där som alla som blir nedtagna får, säger Joakim Wallerstein till Nyheter24. 

Samtidigt meddelar Wallerstein att Youtube nu på fredagsförmiddagen åter igen aktiverat videon. 

Kan ha anmälts

En trolig förklaring kan vara att videon fick många anmälningar under en kort tid, vilket gjorde att Youtube pausade den för att kunna granska innehållet.

Det finns flera anledningen till att video kan tas ner från Youtube. I sajtens regler kan en video stoppas om innehållet är hatiskt, våldsamt, naket eller chockerande. Även brott om upphovsrätten kan göra att videon tas ner. 

I veckan gick systrarna Parnevik till hård attack mot SD – läs mer om det här