Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson vet inte riktigt vilka åtgärder han vill ha. - Foto: Adam Ihse/Johan Nilsson/TT

Jimmie Åkesson om bilbränderna: "En attack mot samhället"

Flera tunga politiker har idag gått ut och fördömt de bilbränder som skakat västra Sverige under natten.


Nattens intensiva bilbränder i Västsverige har varit dagens stora samtalsämne. 

Även om det just nu är ganska oklart exakt vad som hänt eller vem som tuttat på de 80-100 bilarna som brunnit området kring Trollhättan och Göteborg, så har flera politikerredan uttalat sig.

– Vad fan håller de på med, frågade sig Stefan Löfven i Sveriges Radio i morse. 

Stefan Löfven tyckte också att de hela nästan såg ut som en "militär operation".

Samtidigt skrev justitieminister Morgan Johansson på Twitter att regeringen redan vidtagit starka åtgärder för att stoppa kriminaliteten, bland annat med tuffare straff för grov skadegörelse. 

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har varit ute och svingat. Han menar att det finns en risk att samhällskontraktet slutar att fungerar om bilbränder få fortgå. 

– Det är urholkande för tilltron till rättsstaten. Min bild är att polisen måste ha de resurser som krävs. Det måste hända något nu, säger Kristersson till Expressen. 

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson menar nu att polisen måste ha större befogenheter för att kunna hantera bilbrännare. Dock vet inte riktigt SD-ledaren exakt hur de konkreta politiska besluten ska se ut. 

– Jag är inte insatt i vilka juridiska möjligheter det finns. Och det är klart att det är väldigt känsliga saker att polisiärt få hjälp från andra länder men klarar vi inte att lösa det själva då får vi försöka hitta alla tänkbara lösningar för att få stopp på den här utvecklingen, säger Jimmie Åkesson i en intervju med Aftonbladet. 

Han fortsätter: 

– Det är en attack på samhället. Det här problemet måste lösas på djupet. Den här regeringen har haft fyra år på sig att lösa problemen. Man har inte lyckats med någonting.

Även bland de mindre partierna har reaktionerna varit starka. Så här säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till Expressen

– Det är viktigt att rättsstaten markerar kraftigt. Det är många människor som får känna oro, de får inte begränsas av dessa gangsters.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du någon kan få stopp på bilbränderna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.