Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Ludvika
NMR vill demonstrerar igen den första september. - Foto: TT/Ulf Palm

Nordiska motståndsrörelsen upprörda – vill demonstrera igen

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har blivit beviljade att demonstrera i Stockholm nu på lördag. Men de är inte nöjda eftersom att de inte får marschera där de ansökt om att få gå. Därför vill de nu marschera igen den första september.


I måndags kom uppgifterna om att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, skulle få demonstrera i Stockholm. Ett av problemen som nämndes med den demonstrationen var att Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU, också fått tillstånd om att demonstrera samma dag. RKU:s demonstration är dock inte är en motdemonstration mot NMR. 

Men trots att NMR blev beviljade att demonstrera på lördagen så är de missnöjda med beslutet. Detta eftersom att de inte får gå den väg som de hade tänkt från början. På grund av detta så har Nordiska motståndsrörelsen nu valt att ansöka om att få demonstrera ytterligare en gång, rapportera Aftonbladet.

Vill demonstrera 1 september

Nordiska motståndsrörelsen vill inte heller vänta med att demonstrera, utan enligt den ansökan som polisen har fått in så vill de genomföra den andra demonstrationen redan den första september. Lars Byström från Stockholmspolisen har bekräftat ansökan från NMR till Aftonbladet.

– Det stämmer, det har kommit in en ansökan, säger Lars Byström till Aftonbladet.

Polisen oroliga inför helgen

Enligt Aftonbladet är polisen även oroliga inför helgen. Detta efter att de fått information om att våldsbenägna personer ska ansluta till demonstationen för att agera som en "yttre sköld". Men polisen är förtegna om uppgifterna utåt.

– Nej, det är ingenting vi kommenterar, men naturligtvis pågår det en informationsinhämtning, säger Lars Byström till Aftonbladet.

Demonstationen 25 augusti

Demonstrationen som är nu på lördag, den 25 augusti, kan komma att påverka resvägar för boende. Men polisen är förberedda och uppmanar människor att ta alternativa resvägar.

– Vi kommer att vara öppna med våra förväntningar och råd till allmänheten inför den här helgen. Ingen ska behöva bli överraskad av att framkomligheten är begränsad, utan istället kunna välja alternativ så att man kommer fram i tid dit man är på väg. Det gäller oavsett om man ska demonstrera, gå på konsert eller är ute i andra ärenden, säger Carolina Paasikivi till Dagens Nyheter.

Polisen räknar även med att man behöver ta in fler poliser för att hantera demonstrationen. Därför kommer man att ta in förstärkning från flera andra delar av landet.

– Precis som vid alla större händelser hjälps vi åt och därför kommer poliser från övriga Sverige för att bistå i arbetet för ordning och säkerhet i Stockholm, säger Carolina Paasikivi till DN.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde NMR få demonstrerar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.