Tisdag 30 Nov
Stockholm

Prideflaggor tas ner – efter påtryckningar från Sverigedemokraterna

Bibliotek i Härryda fick ta ner sina Prideflaggor efter påtryckningar från SD
Sverigedemokraterna tvingade vallokal att ta ner sina Prideflaggor. Foto: TT

Efter att Härryda kommun firat Europride förra veckan har de låtit Prideflaggorna hänga kvar. Men nu används deras bibliotek som vallokal, och efter press från SD har de tvingats ta ner Pridesymbolerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I ett Bibliotek i Härryda kommun, som används som lokal för förtidsröstning, så plockade de under fredagen bort Prideflaggor från lokalen – efter press från Sverigedemokraterna. SD tycker symbolerna var politisk propaganda, rapporterar SVT.

Det var efter att kommunen firade Europride förra veckan som flaggorna hängt kvar och stannat uppe. 

– Hela den svenska Pride-rörelsen är så vänsterpolitisk så vi menar att detta är otillbörlig valpåverkan, säger Calle Johansson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Härryda, till SVT.

Men att prideflaggorna ska ha någon politisk tillhörighet är något Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig på West Pride, inte håller med om.

– Pride har inget med vänster- eller högerpolitik att göra utan det är helt partipolitiskt obundet, säger hon till SVT. Hon fortsätter:

– Vi värnar om alla människors lika värde och det är inte så att vi är vänstervridna på något sätt. West Pride är partipolitiskt obundet, i vår styrelse finns det flera ledamöter med olika politiska intressen, det är inte alls så att det är vänster utan det är blandat.

Valnämndens beslut

Peter Lönn är Härrydas kommundirektör och han vill inte svara på frågan om vad han tycker om beslutet. Han menar att det är upp till valnämndens ordförande att besluta vad som ska göras med vägledning och rekommendation från Länsstyrelsen.

Det var valnämndens Weine Samuelsson (M) som tog beslutet att flaggorna skulle plockas ner, och han menar att beslutet skedde på länsstyrelsens rekommendation.

–  För det var symboler i biblioteket som inte ska finnas och därför rekommenderade de att de skulle tas ner. De här flaggorna, säger han till SVT.

Men när man frågar om de kunde valt att inte följa rekommendationerna svarar Samuelsson:

– Det är klart man går på länsstyrelsens rekommendation. Dem går man inte emot, det är de som håller i valet.

"Vidrigt"

Anställd på biblioteket vittnade om hur anställda på biblioteket fick gå runt i lokalerna och alltså plocka ner Prideflaggorna, tillsammans med representanter från Sverigedemokraterna och kallar det hela "förnedrande".

– Mina kollegor fick gå en golgatavandring med SD:s representanter och valförrättaren som pekade på vad som skulle tas bort. Så vidrigt förnedrande, berättar en anställd på biblioteket, för SVT.

Läs Andreas Jonsson debattartikel här: "Låt flaggan hissas och låt den vaja högt"

Kommentera
Kopiera länk
Dela