Nordiska motståndsrörelsen: vi tänker inte gå marschen
NMR demonstrerar - Foto: TT

Nordiska motståndsrörelsen: vi tänker inte gå marschen

Istället för att gå en marsch med start från Kungsholmstorg har nu NMR bestämt att ha en stillastående demonstration på torget.


Det är många som demonstrerar i Stockholm idag. Det är hela 140 arrangemang som pågår. Men den mest omtalade demonstrationen utförs av Nordiska motståndsrörelsen som har fått tillstånd att demonstrera och marschera genom centrala Stockholm. 

Många säkerhetspådrag med polis, flera avspärrningar och avstängd kollektivtrafik var resultatet av deras marsch. Men vid 13-tiden meddelade Pär Sjögren från Nordiska motståndsrörelsen att de vägrar gå den inplanerade marschen i en protest mot polisen, rapporterar Expressen.

Demonstrationen äger rum på Kungsholmen och den påbörjades klockan 12. Den nazistiska organisationen har haft talare som bytt av varandra under mötet, rapporterar Expressen.

Det var runt 12-tiden som NMR samlades vid Kungsholmstorg, och vid 13-tiden var marschen planerad att avgå. Men då meddelade NMR-företrädaren Pär Sjögren att de istället ska ha en stillastående demonstration på Kungsholmstorg. 

– De har fortfarande sitt tillstånd och hur de väljer att förvalta den tiden är upp till arrangörerna. Vi hade i och för sig planerat för den här marschvägen, men ändrar de sig nu så kommer vi hantera det också, säger Lars Byström, Stockholmspolisens presstalesperson, till Expressen. Han fortsätter:

– Generellt kan man säga att det är lättare att hantera en stillastående folksamling än en som är i rörelse. 

NMR:s tillåtna marschsträcka. Bildkälla: Google

På scenen meddelade Nordiska motståndsrörelsen att det beslutet berodde på att de inte fått tillstånd för att demonstrera i de mer centrala delarna av Stockholm som de egentligen ansökt om. En marsch som skulle avslutats vid Mynttorget i närheten av riksdagen. 

Det har överklagats att NMR ska få demonstrera i Stockholm, men domstolen har givit dem rätten att göra det. Och trots att NMR blivit beviljade att demonstrera idag, så är de alltså missnöjda med beslutet. 

Statsminister Stefan Löfven uttalade sin avsky mot nazister efter att NMR stört Annie Lööfs tal och en nazist gripits i Visby misstänkt för misshandel. Läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att NMR ska få demonstrera?
Tack för din röst!