Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Löfven förbannad på nazisterna: " Hör inte hemma i Sverige "

- 05/07/2018, 13:22

Statsminister Stefan Löfven uttalade idag sin avsky mot nazister efter att NMR stört Annie Lööfs tal och en nazist gripits i Visby misstänkt för misshandel.

Den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen har i veckan begett sig till Visby och Almedalsveckan för att gå runt och trakassera folk. 

Igår försökte NMR störa Annie Lööfs tal i Almedalen. Senare under kvällen greps en person misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv

Idag på torsdagen höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens i Roma på Gotland. Pressträffen skulle egentligen handla om pensioner och äldre, men mycket av tiden gick åt till att prata om nazismen och extremismen i Sverige, efter att statsministern fått veta att nazister rör i sig i Visby och fotograferar meningsmotståndare. 

Och statsministern blev märkbart arg när han pratade om nazisternas närvaro i Visby.

– Det är dags att göra något rejält åt detta. Jag blir så förbannad på krafter som försöker använda demokratin för att förstöra demokratin, sa Löfven på pressträffen. 

– Det hör inte hemma i vårt land. Nu måste vi se till att dessa krafter motas bort på riktigt, fortsatte statsministern. 

Men det verkar inte som att regeringen vill gå så långt som att föreslå att förbjuda nazistiska terrororganisationer. 

Tidigare har både Sverigedemokraterna och Moderaterna föreslagit att man antingen ska kunna förbjuda nazistiska och extremistiska organisationer, eller att man ska kunna förbjuda att man engagerar sig i den typen av grupper. 

Stefan Löfven verkar vilja se över vad som behöver göras för att nazisterna ska få det svårare. 

– Antingen är det så att lagstiftningen inte räcker till. Då ska den skärpas. Eller så används inte lagstiftningen tillräckligt mycket. Det kan också vara både och, sa Stefan Löfven på pressträffen. 

Stefan Löfven gick också till hårt angrepp mot den ton som finns på sociala medier, och hur vanliga människor ägnar sig åt näthat och trakasserier i sociala medier. 

– Man kränker varann och förolämpar varann på sociala medier. Även folk som inte gömmer sig bakom någon IS-flagga eller nazisymbol, utan som bara är vanliga knegare. Det är inte okej.