Fredag 24 Sep
Stockholm

Joel Kinnaman varnar för högerextrema partier – hyllas på nätet

Joel Kinnaman tar ställning mot högerextrema partier.
I en video på Instagram tar Joel Kinnaman ställning mot högerextrema partier. Foto: Faksimil Instagram

Under lördagen lade skådespelaren Joel Kinnaman upp en video på sin Instagram med en stark uppmaning att inte rösta på högerextrema partier i valet den 9 september – nu har videon setts 200 tusen gånger och gillats av 50 tusen människor.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Inför årets val är det många kändisar som uppmanat allmänheten att rösta och gjort ställningstagande genom att visa stöd för olika partier. Och en person som nu ansluter sig till skaran är skådespelaren Joel Kinnaman, 38. 

I en video som Kinnaman lade upp på Instagram under lördagen så uppmanar han människor att inte rösta på högerextrema partier. Han jämför situationen med den i USA, som han i nuläget bor i, efter den senaste presidentvinsten och talar om de förödande konsekvenser som främlingsfientlighet och högerextrem politik innebär. 

– Det här valet som kommer nu i september, det skrämmer mig. Ordentligt. Det känns som att det blåser vindar både i Europa och resten av världen, och nu även i Sverige, som håller på att ta det här landet år helt fel håll, säger Kinnaman i videon. 

I videon syns klipp från när Nordiska Motståndsörelsens demonstrationer och även klipp på anhängare till den Amerikanske presidenten Donald Trump, som ropar främlingsfientliga slagord.

– Ingen ska sticka under stolen med att det finns problem, och vi måste lösa de problemen. Men det finns ett parti som angripa det här problemet på ett helt annat sätt – genom att skapa en gemenskap genom att skapa en gemensam fiende, säger Kinnaman i videon.

– Jag bor också i USA och där har man fått se konkret vad som händer om man går i den riktningen – samhället håller på att slitas sönder. För att folk identifierar sig med grupper och folk identifierar sig med gemensamma fiender, fortsätter han. 

"#Klivintepå"

Han gör även kopplingar mellan aktuella partier och förödande historiska händelser, där han säger att man kanske håller med om vissa saker som sägs nu, men att man måsta göra ett aktivt val att inte "kliva på tåget". 

– Historian har visat oss vart slutstationen är, så kliv inte på det där tåget, avslutar Joel videon med. 

Setts och delats av hundratusentals

Trots att videon inte ens varit uppe i 24 timmar har den redan setts 200 tusen gånger och gillats av 50 tusen människor. Och trots att det aldrig nämns något partinamn verkar många som kommenterar tro att videon till stor del riktar sig mot Sverigedemokraterna – något som skapar debatter i kommentarsfältet.

Hyllas av andra kändisar

Utöver privatpersoner har Kinnamansvideo fått starkt stöd av många svenska kändisar, bland annat av Viktor Frisk, Kenza Zouiten, Benjamin Ingrosso, Ellen Bergström och Rebecca Stella.

Även Jason Diakité och Axwell gav sitt stöd. Faksimil: Instagram

Tidigare i år mötte Rebecca och Fiona stor kritik efter att ha gjort ett hårt ställningstagande mot Sverigedemokraterna under sommarkrysset. Det kan du läsa mer om här

Här kan du även läsa vad andra svenska kändisar sagt om Sverigedemokraterna

Hade du sett Joels video innan?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela