Ebba Busch Thor förtidsröstar, KD-emblem och en valaffisch.
Det här står Kristdemokraterna för. - Foto: TT/Janerik Henriksson/Kristdemokraterna

Det här står Kristdemokraterna för

Kristdemokraterna skördade stora framgångar med Alf Svensson som partiledare valet 1998. Sedan dessa har det gått tyngre och inför det stundande valet kan de till och med åka ur riksdagen. Funderar du på att rösta på KD? Här är allt du behöver veta.


Inför riksdagsvalet 2018 så är Kristdemokraterna ett av de partierna som har haft svårt att locka nya väljare. Men partiet som grundades 1964 har tidigareval skördat stora framgångar. Här är allt du behöver veta om Kristdemokraterna.

Historia

Partiet grundades 1964 under namnet Kristen demokratisk samling. 1987 bytte man namn till Kristdemokratiska samhällspartiet vilket man behöll till år 1996 då man återigen bytte namn. Denna gången till nuvarande namnet Kristdemokraterna. Partiet tog sig in i riksdagen första gången 1985 genom en valsamverkan med Centerpartiet och 1991 kom man in under sitt egna namn.

Viktigaste frågorna

Inför det stundande valet jobbar Kristdemokraterna för fullt för att locka nya väljare. Men i den senaste opinionsmätningarna hamnade partiet under fyraprocent-spärren. Men än är loppet inte kört för KD och Ebba Busch Thor, för med mindre än två veckor till valet så finns det fortfarande möjlighet att vinna väljare i olika partiledardebatter. Vilket Ebba Busch Thor försökte göra när hon debatterade med stor smärta under debatten hos Aftonbladet.

Funderar du på att rösta på Kristdemokraterna? Då borde du ha koll på vilka frågor som är deras viktigaste. På deras hemsida skriver de att deras fokus vid en eventuell plats i riksdagen kommer att ligga på sjukvård, äldre och trygghet. 

Sjukvård

Den första frågan som Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna går till val med är sjukvården. På deras hemsida skriver de bland annat så här om hur de vill förbättra sjukvården i Sverige. 

"Svensk sjukvård behöver en genomgripande reform för att alla ska få rätt behandling och omvårdnad. Alla skall ha rätt till god vård i tid oavsett var i landet man bor. Vår främsta reform för att uppnå detta är att avskaffa landstingens sjukhusansvar."

Äldre

Kristdemokraterna har inför riksdagsvalet 2018 valt att lägga stort fokus på äldre. Deras önskan är att äldre människor ska ha det tryggt och tillgång till rätt sjukvård. Så här skriver de om valfrågan på sin hemsida.

"Vi vill bygga ett samhälle där människor kan åldras i trygghet och värdighet. Äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande över sin vardag med bibehållet oberoende, bemötas med respekt och ha tillgång till god vård och omsorg. Två av våra större förslag är att införa en äldreboendegaranti och att slopa pensionärsskatten."

Trygghet

På KD:s valaffischer står det med stora bokstäver "Du ska kunna lita på Sverige". Och precis det, det vill säga trygghet, är en av de frågorna som KD går till val med 2018. På deras hemsida skriver de så här om tryggheten i Sverige.

"En av statens grunduppgifter är att se till att medborgarna är trygga. Man ska kunna lita på att polisen kommer när man larmar. Därför vill vi se fler poliser, och de ska ha resurser att förebygga, förhindra och ingripa mot brott. När människor utsätts för våldsbrott, rån, sexuella trakasserier eller inbrott i sitt hem måste rättsväsendet agera. Och vi ska alltid stå på brottsoffrets sida."

Är du intresserad att veta mer om Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor? Då kan du läsa om henne här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på KD?
Tack för din röst!