Den 9:e september är det riksdagsval.
Sedan 2015 har kristdemokraten Ebba Busch Thor baserat över Kristdemokraterna som partiledare. Men vem är kvinnan bakom politikern? Det reder Nyheter24 ut! - Foto: Vilhelm Stokstad TT / Fredrik Sandberg TT

Ebba Busch Thor – utomhusmålaren som blev partiledare

Ebba Busch Thor är Kristdemokraternas partiledare sedan 2015. I höst går hon till val för första gången som partiledare i förhoppning om att få regera. Men vem är personen Ebba Busch Thor? Det reder Nyheter24 ut.


Sedan 2015 har Ebba Busch Thor basat över Kristdemokraterna som deras partiledare och den 9:e september går hon, Kristdemokraterna och Alliansen till val i hopp om att kunna ta makten från de rödgröna.

Hur utfallet blir, det återstår att se!

Ebba Busch Thor håller tal. Bild: Henrik Montgomery TT

Men tillbaka till Ebba Busch Thor. Nyheter24 har listat några saker som du förmodligen inte visste om partiledaren!

Jobbat fem säsonger som utomhusmålare

Javisst! Partiledaren sommarjobbade hela fem säsonger som utomhusmålare innan universitetsstudierna tog fart vid Uppsala universitet.

Så skulle det skita sig inom politiken för Busch Thor och ett karriärbyte står på schemat så kanske en comeback som utomhusmålare skulle vara något! 

Coolt!

Blev inspirerad att börja med politik genom sin mormor

I en intervju med Metro så berättar Busch Thor hur hennes mormors dåliga första möte med hemtjänsten blev startskottet för hennes politiska karriär.

– Det som var absolut, absolut avgörande var att jag stod väldigt nära min mormor Gunhild. Hon hade ett otroligt dåligt första möte med hemtjänsten när hon var i behov utav hjälp. De visade henne inte respekt. Ingen värdighet. Det blev avgörande för att jag tänkte att jag ska engagera mig politisk och att jag ska göra någonting åt äldreomsorgen.

Storheten på Instagram

Ja Busch Thor är inte bara populär som politiker. Nejdu – partiledaren har skaffat sig ett stort följe även på sociala medier. Hon är exempelvis väldigt poppis på Instagram! 

Och med sina 27 000 följare så är hon den partiledare med näst mest följare på den oerhört populära bildappen. Den som är strået vassare än Busch Thor är Centerpartiets Annie Lööf.

Har åkt fast för fortkörning

Ja – allt har inte varit en dans på rosor för Busch Thor. I ett avsnitt i Margaux Dietz Youtube-show "Partitempen" så avslöjade hon att polisen inte var så glad på henne efter att hon stampat lite väl hårt på gasen när hon fick frågan om hon hade gjort något olagligt.

– Jag har kört för fort. Jag blev tagen i en omkörning.

Detta är dock inte den enda gången partiledaren har varit i blåsvädret i samband med hennes bilkörning. Hon stötte även på kritik efter att publicerat en video där hon filmar sig själv, sjungandes, samtidigt som hon kör bil. Se videon och läs mer om det här.

Hennes man var fotbollsspelare på elitnivå

Precis så, hennes karl Niklas Busch Thor är också lite av en kändis. Hans storhet kanske inte låg så mycket i att debattera om vård och omsorg utan mer i att styra mittfältet på fotbollsplan. 

Något som han gjorde i bland annat IFK Norrköping och IK Sirius.

Ebba Busch Thor tror att Adam och Eva var första människorna

Detta häpnadsväckande och rätt så kontroversiella svar myntades av partiledaren när hon gästade den populära podden Fördomspodden. På frågan om hon "på riktigt" tror att Eva och Adam var de första människorna på jorden så svarade hon så här:

– Ja, svarade då Busch Thor.

Japp – ett klassiskt ja.

Här kan du läsa mer om kritiken efter uttalandet.

Läs även: Annie Lööf –  från fotbollsmålis till toppolitiker

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du att rösta på Kristdemokraterna i höst?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.