Tisdag 30 Nov
Stockholm

Det här står Liberalerna för

Liberalerna demonstrerar mot NMR. Liberalernas logga.
Här är allt du behöver veta om Liberalerna. Foto: Pontus Lundahl/TT/Liberalerna

Liberalerna gick från sju procent av rösterna 2010 till cirka fem procent 2014. Inför valet är man fast beslutna om att öka sitt mandat i riksdagen. Funderar du på att rösta på Liberalerna? Här är allt du behöver veta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Folkpartiet regerade tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet under namnet Alliansen mellan åren 2006 till 2010. 2015  bytte man namn till Liberalerna men en sak har bestått, man vill fortfarande bilda en regering med Allianspartierna.  

Men Liberalerna har inte haft någon större väljarbas den senaste tiden och i augusti kom siffror som visade att 4,8 procent av väljarna stöttar L. det är 0,8 procentenheter över spärren som ligger på fyra procent. Funderar du på att rösta på Liberalerna? Här är allt du behöver veta.

Historia

Liberalerna grundades den femte augusti 1934 genom sammanslagning av partierna Frisinnade folkpartiet och Sveriges liberala parti tillsammans med ett par andra mindre partier. Man kom in i regeringen första gången i december 1939 efter bildandet av samlingsregeringen som bestod av Folkpartiet, Socialdemokraterna, Högerpartiet och Bondeförbundet. Samlingsregeringen hade som mål att hålla Sverige utanför andra världskriget efter att Finland blev attackerade av Sovjet 1939.

Liberalerna har sedan december 1939 varit ett en del av riksdagen. 

Viktigaste valfrågorna

Liberalernas kamp för att bilda regering med resterande Allianspartier är i fullgång. Och för att göra detta så har man tagit fram de frågorna som man lovat sina väljare att man ska fokusera extra mycket på. Frågorna handlar om allt från skolan till bättre EU-samarbete.

Här är några av de frågor som ligger Liberalerna extra varmt om hjärtat.

Skolan först

Vill du att politikerna ska fokusera på skolan? Då kan en röst på Liberalerna vara rätt val för dig. De säger nämligen att de sätter skolan först. 

"Vi sätter skolan först, för att utbildning ger möjligheter och frihet. Klassrummet ska vara en plats för kunskap, lugn och arbetsro. Den som håller med om att allt börjar med en riktigt bra skola, ska välja Liberalerna."

Bättre integration

Anser du att Sverige är för dåliga på integration? Det tycker i alla fall Liberalerna som vill att Sverige ska vara till större hjälp för människorna som kommer till Sverige.

"Vi vill ha ett Sverige som håller ihop, där nya svenskar kan försörja sig själva och får vara med och bidra. Språk, jobb och jämställdhet är vägen in i samhället. Att rösta liberalt i september är att rösta för en integrationspolitik där fler får jobb, svenska språket är självklart och tryggheten ökar i förorterna."

Ja till Europa

Tycker du att Swexit låter som en fruktansvärd idé? Då ska du rösta på Liberalerna som vill stärka banden till EU ännu mer. 

"Vi måste samarbeta för att klara klimathot, internationell brottslighet och att ta ansvar för människor på flykt. Vi vill ha mer EU-samarbete och gå med i Euron."

Rädda assistansen

Liberalerna vill öka assistansen till människor med omfattande funktionsnedsättningar för att deras liv ska bli som alla andras. 

"Rätten till personlig assistans ger människor med omfattande funktionsnedsättningar möjlighet att lev ett liv som andra. Ibland måste friheten få kosta. Den som vill ha en välfärd med både mänsklighet och mångfald, ska välja Liberalerna."

Det ska löna sig att arbeta

Liberalerna vill att politiken ska fokusera på jobben. De vill att det ska löna sig att utbilda sig, jobba och driva företag. 

"Jobben, välfärden och kunskapsskolan hänger på att vi har fart i ekonomin. Därför måste det löna sig att utbilda sig, jobba och driva företag. Vad som däremot ska vara dyrt är att skita ned miljön, släppa ut koldioxid och hota klimatet. Den som vill rösta för ett bra företagsklimat och för skatter som ger fler jobb och mindre utsläpp, den ska ta vår valsedel när det är dags."

Nyheter24 har tidigare skrivit om Liberalernas partiledare Jan Björklund. Är du intresserad att veta mer om partiledaren som suttit sedan 2007 kan du läsa om honom här.

Kommer du rösta på Liberalerna?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela