Torsdag 9 Dec
Stockholm

Det här står Sverigedemokraterna för

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas logga.
Vad står Sverigedemokraterna för?. Foto: Adam Ihse/TT/Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är Sveriges yngsta riksdagsparti men har trots det lyckats locka många väljare. Här är allt du behöver veta om partiet inför valet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt och socialkonservativt parti som sitter i Sveriges riksdag sedan valet 2010 då man fick 5,7 procent av rösterna. I valet 2014 ökade SD markant när man fick 12,86 procent av rösterna. Men Sverigedemokraterna är inte nöjda utan inför det stundande valet så försöker man öka ytterligare. Mätningarna från augusti visar även att man ökat avsevärt då man landade på hela 19,6 procent.

Men vad står Sverigedemokraterna för? Här är allt du behöver veta. 

Historia

Sverigedemokraterna grundades den sjätte februari 1988. Bland de personer som grundade paritet var flera före detta medlemmar i högerextrema och nazistiska organisationer som Framstegspartiet, Nordiska Rikspartiet, Sverigepartiet och Bevara Sverige Svenskt.

Sverigedemokraterna har länge haft två genomgripande politiska frågor som de anser viktigast. Dessa är bekämpning av brottslighet och en restriktiv flykting- och invandringspolitik. 

Viktigaste valfrågorna

Sverigedemokraterna har länge vunnit väljare genom att öppet diskutera flyktingfrågan och prata om de problem som de anser att det innebär för Sverige. Men det är inte enbart flyktingfrågan som är viktig för Sverigedemokraterna de har även ett par andra frågor som de anser viktigare inför valet 2018.

Följande frågor anser SD är viktigast för Sverige just nu.

Vi vill ha en stram migrationspolitik

Sverigedemokraterna anser att Sverige inte har en seriös migrationspolitik. De vill ändra den på flera sätt. 

Så här skriver SD själva:

"Sverige behöver en trygg och skyddad gräns för att hålla organiserad brottslighet, människohandel och terrorism borta. Vi välkomnar den som bidrar till vårt samhälle, som följer våra lagar och respekterar våra seder. Den som däremot kommer hit och utnyttjar våra system, begår brott eller utsätter våra medborgare för fara är inte välkommen."

Nationell sammanhållning

Sverigedemokraterna vill inte att någon annan kultur ska inkräkta på den svenska. Detta vill de förhindra genom att förbättra sammanhållningen i Sverige. 

"Vi tycker att rättigheter ska kopplas samman med skyldigheter, att man först gör sin plikt och sedan kräver sin rätt. Vi vill ha ett Sverige där vi tillsammans gläds åt framgångar och hjälps åt vid motgångar. Vi kommer aldrig ge utrymme åt islamism eller annan extremism, här ska demokrati och jämställdhet råda. I vårt Sverige är vi stolta över vår kultur och våra traditioner. Vi värdesätter och vill vårda det vi ärvt från tidigare generationer", skriver SD på sin hemsida. 

Välfärd

Sverigedemokraterna anser att den svenska välfärden främst ska prioritera svenska medborgare. Detta vill de göra genom att göra sjukvården mer lättillgänglig.

"Vi tycker att svensk välfärd ska prioritera svenska medborgare. Sjukvården ska vara tillgänglig i hela vårt land, oavsett plånbokens storlek."

Brott och straff

Tryggheten i Sverige är viktig för Sverigedemokraterna de går därför till val för att göra Sverige tryggare. genom hårdare tag mot brottslingar. 

Så här står det på SD:s hemsida: 

"Vi tycker att grova brott ska ge hårda straff och att utländska medborgare som begår brott i Sverige ska utvisas. Vi tycker också att samhällsresurser i första hand ska läggas på brottsoffren och inte på brottslingarna. I vårt Sverige sitter grovt kriminella inlåsta, istället för att skötsamma medborgare ska behöva låsa in sig för att känna trygghet."

Nyheter24 har tidigare skrivit om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Är du intresserad att veta mer om partiledaren kan du läsa om honom här.

Kommer du rösta på Sverigedemokraterna?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela