Lördag 4 Dec
Stockholm

Före detta nazistledare godkändes av Sverigedemokraterna

Före detta nazister godkända av SD
Före detta nazister i SD. Foto: TT / sverigedemokraterna.se

Flera personer med nazistisk historia ska ha godkänts av Sverigedemokraterna och har stor chans att bli invald i kommunfullmäktige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Flera före detta nazister har blivit godkända som kandidater och representanter av Sverigedemokraterna, rapporterar Aftonbladet.

Flera personer med bakgrund i Nationalsocialistisk Front, NSF, kandiderar för SD till kommunfullmäktige i Klippan. SD har vetat om deras nazistiska historia länge, enligt Aftonbladets kartläggning.

Bland dem är den förre nazistledaren Andreas Olofsson, 37, som kandiderar för SD i Klippan.

– Jag lade alla kort på bordet och berättade allt, från när jag var 12 år, medlemskapet i NSF och allting. Medlemsutskottet godkände mig. Även kommunföreningen skrev ett utlåtande och godkännande.

En annan tidigare nazist, Thomas Jelinek, 38. Han var vid millennieskiftet aktiv medlem i NSF. I ett sms till Aftonbladet ska han ha skrivit att SD:s kommunförening kände till hans nazistiska bakgrund och han blev därefter godkänd att representera partiet. 

Och ytterligare en tredje person som står med på SD:s valsedel har kartlagts i nazistiska rum. Christian Hendlertz, 38. Han sitter i kommunstyrelsen och socialnämnden, och även han internutreddes efter att han ska ha uttryckt sympatier för nationalsocialism på internet och förnekat förintelsen på hemsidan Noridsk.nu.

Andreas Olofsson och Thomas Jelinek är avstängda tills vidare och kommer att uppmanas att lämna partiet. Men ingen av dem kommer lämna partiet frivilligt.

– Om de uppmanar mig att lämna kommer jag inte göra det. Sedan är det en annan sak om de slänger ut mig, då har jag ju inget att säga till om. Jag har så mycket jag brinner för, jag kommer fortsätta kämpa säger Andreas Olofsson till Aftonbladet.

Thomas Jelinek skriver i ett sms till Aftonbladet ”Ja absolut” på frågan om han tänker sitta kvar.

Undrar du vad Sverigedemokraterna egentligen står för? Läs mer om det här.

Tror du att SD har nolltolerans mot rasism?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela