Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson försvarar hårdare abortlagar igen

- 02/09/2018, 19:47

Sverigedemokraternas förslag om att inskränka aborträtten hotar inte kvinnors rättigheter, enligt Jimmie Åkesson.

Valrörelsen går nu in i sin sista vecka, och på söndagskvällen är det dags för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att sitta i heta stolen i SVT:s partiledarutfrågning. 

Precis innan Jimmie Åkesson begav sig ner till studion höll han ett litet anförande för den samlande presskåren och för de ditresta SD:arna. 

– Jag är förbaskat trött på den lögnfabrik som finns på Sveavägen 68, sa Åkesson, samtidigt som hans presstalesperson delade ut häftet "(S)mutsig valrörelse". 

På Sveavägen 68 i Stockholm finns Socialdemokraternas huvudkontor, och det var just Stefan Löfvens parti hela Åkessons tal riktade sig mot. Åkesson menar att S har spridit lögner om SD. 

– Stefan Löfven höll idag en presskonferens där han sa att vi vill ta bort det kommunala utjämningssystemet. Det är en komplett lögn, sa Åkesson, och fortsatte sedan räkna upp andra exempel. 

– Antingen är Löfven virrig, eller så ljuger han. Båda sakerna gör honom olämplig som statsminister, sa Åkesson. 

Jimmie Åkesson menar också att partiets förslag om att inskränka aborträtten inte hotar kvinnors rättigheter. Tidigare idag sa utrikesminister Margot Wallström så här om Sverigedemokraternas abortpolitik: 

– Jimmie Åkesson pratar ofta om att svenska kvinnors rättigheter är hotade. Vi håller med, men hotet kommer från Sverigedemokraternas egna kvinnofientliga politik.

Men Åkesson pekar på andra länder i Europa och menar att SD inte hotar kvinnors rättigheter genom att inskränka aborträtten. 

– Om det vore så hade kvinnors rättigheter varit hotade i nästan hela Europa och så är det naturligtvis inte, sa Jimmie Åkesson på presskonferensen. 

Mer om aborträtten:

Så sent som förra året varnade Europarådet för att kvinnors rättigheter faktiskt var hotade i vissa länder i Europa, som till exempel Polen, Ungern, Litauen, Spanien och Slovakien, som en följd av hårdare abortlagstiftning.

Tidigare har Jimmie Åkesson förvarat att sänka gränsen för fri abort från 18 veckor till tolv veckor genom att säga att abort inte förekommer i "fungerande familjer". 

Håller du med Åkesson om abort?