En taxiskylt – till höger Sverigedemokraternas Stefan Jakobsson. Montage.
Stefan Jakobsson lät skattebetalarna betala för taxiresor till festnätter och hockeymatcher. - Foto: Tomas Oneborg/Pontus Lundahl/TT

Stefan Jakobsson (SD) åkte taxi för skattebetalarnas pengar

Lång resor till Stureplan, hockey och jobb – trots dyrt SJ-kort. Nu avslöjas det att SD-toppen Stefan Jakobsson försökt få skattebetalarna att punga upp för dyra taxiresor.


Stefan Jakobsson är Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson, och alltså den som SD skulle göra till utbildningsminister om partiet fick styra landet. Riksdagsledamoten Jakobsson anses också vara en av partiets absoluta framtidsnamn. 

Men nu avslöjas det att Jakobsson åkt långa dyra taxiresor – och att planen var att låta skattebetalarna stå för det svindyra kalaset. 

Det är Aftonbladet som idag skriver att Jakobsson åkt flera privata taxiresor för skattepengar. Vid ett tillfälle åkte han åtta mil för att gå på hockey på Hovet i Stockholm. Vid ett annat tillfälle fick skattebetalarna punga upp när Jakobsson åkte taxi flera gånger under en Stureplansnatt på Östermalm i Stockholm.

Jakobsson själv säger att han trodde att man fick åka taxi hur mycket man ville om man var riksdagsledamot. 

– Jag trodde på fullaste allvar att man kunde beställa privata resor. Och sedan har jag inte haft hundra procent koll på hur det har sett ut på varenda räkning som kommit in, säger Jakobsson till Aftonbladet.

Men inte nog med att Jakobsson tagit taxi till hockeymatcher och festnätter. Han har också åkt taxi hemifrån till jobbet i riksdagen – trots bra tågförbindelser och ett årskort på SJ. Resan från Stallarholmen utanför Strängnäs är åtta mil. 

Anledningen är enligt honom själv att han tyckte det var "jobbigt" att gå igenom centralen i Stockholm. 

– Det var en ganska otäck bild i Stockholm ett tag och då tyckte jag det var väldigt jobbigt att ta mig igenom tågstationen, säger Jakobsson till Aftonbladet. 

Men Jakobssons försök att åka taxi på skattebetalarnas bekostnad se ut att slå bakut. Efter att riksdagen har granskat resorna ska nu Stefan Jakobsson betala tillbaka – och taxiresorna kommer att dra på hans lön. 

En riksdagsledamot får åka taxi om hen reser i arbetet eller om det inte finns några andra sätt att ta sig fram på. Privata resor får endast ske i speciella skäl, och om riksdagens säkerhetstjänst anser att det är nödvändigt. 

Annars får riksdagsledamöter självklart åka taxi och betala för det själva – precis som vanligt folk. 

Sverigedemokraterna går ner riktigt rejält i en ny undersökning – bara dagar före valet. Läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du politikerna slösar för mycket med pengar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.