Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är norska restaurangen – som portar sverigedemokrater

- 05/09/2018, 12:11

Sverigedemokraterna och deras väljare verkar inte vara så populära på The Broker i Oslo. Nu sprids bilden snabbt.

Att det är valrörelse i Sverige har knappast undgått någon. Nu på söndag kommer det avgöras hur Sverige ska styras de kommande fyra åren. 

Men, det är faktiskt inte bara här i Sverige som det snackas svensk politik för fulla muggar. Nu verkar det som att den svenska valrörelsen nått hela vägen till vårt kära grannland Norge. 

Det är Nettavisen.no som rapporterar att krogen The Broker i centrala Oslo inte vill ha svenskar som röstar på Sverigedemokraterna som gäster. 

En besökare på restaurangen har tagit en bild på en skylt som sitter på ett bord där det står ”Svensk? Tänkt att rösta SD? Keep Walking”. 

The Broker i Oslo
Skylten har blivit en jättenyhet i Norge. Bild: therights.no

Skylten har blivit en stor nyhet i Norge, och restaurangen hade inte riktigt räknat med den stora uppmärksamheten. Bland annat har den högerpopulistiska sajten therights.no fått stor spridning på bilden. 

När Nyheter24 når restaurangen menar man att skylten sattes ut av en anställd med "mycket glimten i ögat", men att man inte menade helt allvar med portningen. 

– Vi vill inte kasta oss in i den svenska politiska debatten, eller som organisation ta politisk ställning. Våra anställda har åsikter över hela den politiska skalan och våra åsikter ska inte påverka våra gäster. Alla är välkomna hos oss, säger The Brokers vd Kristin Dahle till Nyheter24. 

Det är alltså inte bara här i Sverige valet är hett. Norge har också en stor diskussion om hur svenska politiker ska bemöta Sverigedemokraterna. 

Bland annat skriver Nettavisens politske redaktör Erik Stephansen att det är synd om den svenska demokratin, och att de etablerade partiernas förmåga att diskutera invandring har tvingat 20 procent av svenska folket att rösta på Sverigedemokraterna. 

– Mitt intryck är att norrmän är väldigt engagerade i svenska valet. Många här följer debatten noga, säger Nettavisens frontredaktör Morten Karlsen till Nyheter24. 

Nyligen blev Jimmie Åkesson förbannad i en intervju med Sveriges Radios Morgonpasset i P3 – hör klippet här. 

Vill du äta lunch med SD?