Stefan Löfven vill vinna valet med S
Stefan Löfven kan avgå även om Socialdemokraterna vinner valet. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Uppgifter: Stefan Löfven överväger att avgå även om S vinner valet

Stefan Löfven ska enligt uppgifter funderar på att avgå även om Socialdemokraterna vinner valet.


Statsminister Stefan Löfven överväger enligt Svenska Dagbladet att avgå direkt efter valet. Anledningen ska vara att han vill påskynda processen och göra det lättare att rädda regeringsmakten för egen del, skriver SvD.

Under valrörelsen har intensiva diskussioner om regeringsfrågan förts. Och ännu så finns det inga klartecken för hur en potentiell regering skulle kunna se ut. Stefan Löfven ska därför enligt uppgifter vilja snabba på processen efter valet genom att avgå för att enklare kunna prata med de andra partiledarna.

– Talmannen har sin roll i den här processen, men Stefan Löfven kommer att vilja ha sina egna kontakter med Alliansen för att se hur partiledarna ser på läget. Samtalen kan föras i en bättre anda om det är så att han redan har avgått, än om han mot deras uppmaning insisterar på att stanna kvar, säger en välplacerad källa med god insyn till SvD.

Och om Stefan Löfven avgår direkt på valnatten så får den nuvarande talmannen, Socialdemokraternas Urban Ahlin, påbörja arbetet för att presentera den nya statsministern. Vilket skulle gynna Löfven och Socialdemokraterna, skriver Expressen

Men även om Urban Ahlin kan påbörja arbetet med att föreslå en statsministerkandidat så är det den talman som väljs under riksdagens upprop den 24 september som föreslår statsministern.

Förbereder budskap

Löfven ska enligt en annan källa redan nu börjat förbereda sig för hur han ska framföra budskapet till folket efter valdagen. 

– Det kan bli en presskonferens med partisekreteraren Lena Rådström Baastad eller med Anders Ygeman gruppledare i riksdagen. Alternativt så blir det intensiv kommunikation i media. Blir trycket hårt kan Löfven också framträda själv.

Löfven dementerar uppgifterna

Men uppgifterna om hans eventuella avgång kommer inte från Löfven själv som dementerar uppgifterna till Aftonbladet.

– Det finns ingen som helst sanning i detta, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Stefan Löfven dementerar uppgifterna om hans eventuella avgång. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Är du intresserad att veta mer om Stefan Löfven? Nyheter24 har tidigare skrivit om allt du behöver veta om Sveriges statsminister.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstar du S i valet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Testar

15 Nov 2022, 12:40

Annie Lööf slår tillbaka mot KD och M: "Bröt sina vallöften"

22 Jan 2019, 12:37
Annie Lööf är inte svikaren – det är Moderaterna och Kristdemokraterna som fört väljarna bakom ljuset. Det säger Center-ledaren i en ny intervju.

Nya ministern Amanda Lind redan i blåsväder – detta har hänt

22 Jan 2019, 07:45
Det blev en stökig första dag för Löfvens nya kulturminister, miljöpartisten Amanda Lind. Lind har erkänt att hon rökt cannabis, hon har också hyllat skandalministern Mehmet Kaplan.

Ygeman gör comeback – här är alla nya ministrar

21 Jan 2019, 11:40
Anders Ygeman är tillbaka i regeringen. Idag presenterade Stefan Löfven de nya ministrarna.

Jimmie Åkessons känga till Kristersson: "Om han någonsin vill bli statsminister måste han..."

21 Jan 2019, 07:56
Sverigedemokraterna har inte gett upp tanken på ett nytt block inom svensk politik. Nu sträcker Jimmie Åkesson återigen ut en hand till M och KD.

SD-politiker avgår efter kritiserat Facebook-inlägg

20 Jan 2019, 10:42
När Stefan Löfven röstades fram som Sveriges statsminister var det en del som blev missnöjda, bland andra Sverigedemokraten Erik Wennerström. Efter ett kritiserat Facebook-inlägg avgår han nu med omedelbar verkan.